COM HA DE SER EL FUTUR DE CORRÓ D’AMUNT?

Fa setmanes que l’ambient està enrarit a Corró d’Amunt. La decisió del ple municipal de tirar endavant la urbanització de l’anomenat Sector C ha topat amb l’oposició de bona part dels veïns del poble, que consideren que l’impuls d’aquest projecte urbanístic suposaria la fi de Corró d’Amunt tal com l’entenem en l’actualitat. Tot plegat els va conduir a constituir-se com a entitat amb el nom de “Salvem Corró d’Amunt” i a endegar un seguit d’accions per intentar aturar la iniciativa de l’Ajuntament. Reclamen que es consulti directament als veïns, però de moment no sembla que les seves demandes hagin estat escoltades.

“El desenvolupament d’aquest sector ve donat per la necessitat del poble de Corró d’Amunt d’obtenir nou sòl urbanitzable ja que, donat que el municipi actualment no en disposa, el jovent del poble es veu obligat a abandonar-lo i buscar un habitatge lluny de la seva residència habitual”. Així comença el text del projecte bàsic d’urbanització del sector C de Corró d’Amunt que podeu trobar al web de l’Ajuntament. Un text que es va elaborar el 2014 però que ara sembla que es podria transformar finalment en realitat. Al setembre de 2019, Junts per les Franqueses, el PSC i Ciutadans van aprovar definitivament aquest pla, la qual cosa situa Corró d’Amunt a les portes d’una transformació radical.

Una transformació que comportaria la construcció de més de 20.000 m2 en la zona delimitada entre el camí que va cap a Can Suquet i les Antigues Escoles del poble. D’aquests 20.000 metres, aproximadament 5.700 es dedicarien a nous vials, 1.200 a equipaments, 2.100 a zona verda i la resta -al voltant de 12.000 metres- a la construcció de 31 nous habitatges, a part de locals per a d’altres usos com comerços, serveis, etc… 14 d’aquests habitatges estarien situats en dos blocs de pisos, els primers de Corró d’Amunt. Una operació necessària per al jovent del municipi? O una operació d’especulació urbanística?

SALVEM CORRÓ D’AMUNT

La urbanització d’aquesta zona de Corró d’Amunt era una possibilitat que ja havia estat prevista en el Pla General d’Ordenació Urbana que es va aprovar l’any 1983. No ha estat, però, fins als darrers anys que s’han dut a terme els passos perquè es converteixi en una realitat. Ara, amb  la proximitat de l’inici de les obres, un grup de veïns s’ha mobilitzat per intentar aturar el projecte. Es tracta de la plataforma “Salvem Corró d’Amunt”, que tot just es va constituir a mitjans d’estiu passat.

“Cal aturar les obres”, diuen. Creuen que Corró d’Amunt és un “exemple de patrimoni natural a preservar” i denuncien “l’evident indiferència de l’Ajuntament pel que es reconeix com el darrer exemple de mosaic agro-forestal del Vallès”. Una indiferència, que, segons el seu parer, ja va quedar clara amb l’edificació i el model de gestió de la zona esportiva inaugurada l’any 2009.

Per tot plegat consideren que cal donar la veu al veïnat perquè decideixi quin ha de ser el futur d’aquest projecte: “Cal promoure un procés de decisió participada per la ciutadania de Corró d’Amunt on es pugui informar, revisar, aportar i debatre el projecte i les conseqüències que comporta per al medi ambient i la configuració del poble”, afirmen.

Diuen que les seves demandes neixen “de la responsabilitat social, mediambiental i de respecte al patrimoni natural i al seu futur” i que no s’entendria que si fins ara Corró d’Amunt ha escapat de l’especulació urbanística, ara s’aposti per un model de creixement que no consideren equitatiu, respectuós, ni ajustat a les necessitats del poble. Afirmen que amb la nova urbanització, la població de Corró d’Amunt augmentarà en un 50% i que això comportarà més contaminació acústica, lumínica i ambiental.

ATURAR EL PROJECTE?

Es pot parar la urbanització del sector C de Corró d’Amunt? Aquests no són els plans de l’actual equip de govern municipal: “No podem aturar un projecte que ja es va preveure fa gairebé 40 anys. Es tracta d’un terreny que es va determinar urbanitzable en aquell moment i que es desenvoluparà des de l’àmbit privat perquè no són terrenys públics.”

En tot cas, la impossibilitat de fer marxa enrere amb el sector C no respon a raons de caire legal sinó a l’impacte que podria suposar per a les finances municipals: “El Pla General d’Ordenació Urbana va atorgar uns drets als propietaris d’aquests terrenys, que no són fàcils de revocar. Aturar aquest projecte segurament passaria per una compensació que suposaria uns costos massa elevats per a l’Ajuntament.”

De la mateixa manera, l’equip de Govern tanca la porta a sotmetre el projecte a discussió amb els veïns: “No és un projecte que es pugui sotmetre a consulta o a un procés de participació”,  diuen. “El que proposen els propietaris dels terrenys està permès pel PGOU, i evidentment és una iniciativa privada.” Alhora remarquen que en el moment en què es va aprovar el Pla General, l’any 1983, es va sotmetre a exposició pública i que hi ha hagut dues sessions informatives per part dels propietaris al Consell de Poble de Corró d’Amunt.

Les posicions apareixen a hores d’ara ben allunyades. El govern municipal diu que entén les queixes d’alguns veïns però que “cal tenir en compte que el Pla Parcial intenta que el seu desenvolupament quedi relligat amb l’entorn”. Alhora mostra el seu compromís per tal que, quan en el futur s’hagi de dissenyar un nou Pla Urbanístic Municipal, fer-ho de manera que sigui “respectuós amb l’entorn, inclusiu i que tingui en compte els veïns i veïnes del municipi”.

No sembla que aquestes paraules hagin d’acontentar els membres de Salvem Corró d’Amunt, els quals prometen seguir pressionant per aconseguir els seus objectius. Han elaborat un manifest disponible a salvemcorro.blogspot.com al qual animen a adherir-se a tot el veïnat.  Han penjat pancartes – que foren retirades per l’Ajuntament- i banderoles arreu del poble i volen continuar amb les mobilitzacions al llarg dels propers mesos.

Nota: Podeu trobar les declaracions íntegres dels representants de la Plataforma Salvem Corró d’Amunt en aquest enllaç. I les del Govern municipal, clicant aquí.