Entrevista a “Salvem Corró d’Amunt”

 1. Com va néixer la vostra entitat.

Salvem Corró d’Amunt és una plataforma ciutadana plural que va sorgir espontàniament després que, en el Consell de Poble del 27 de juliol del 2020, es va anunciar la imminent execució del projecte del Sector C sense tenir en compte la opinió dels habitants del nostre poble.

L’evident indiferència de l’Ajuntament de LFV pel que es reconeix com el darrer exemple de mosaic agro-forestal del Vallès, ja va quedar clara amb l’edificació i model de gestió de la zona esportiva inaugurada l’any 2009.

Salvem Corró d’Amunt sorgeix de la responsabilitat social, mediambietal i de respecte al patrimoni natural i al seu futur.

 1. Principals reclamacions i mesures

Des del principi es van definir  com objectius prioritaris:

 • Exigir l’acompliment dels Estatuts del Consell de Poble (acta del 27/11/1995) pel que fa a les competències de decisió i/o consulta, que ara no es compleixen.
 • Aturar l’inici de les obres per tal de promoure un procés de decisió participada per la ciutadania de Corró d’Amunt on es pugui informar, revisar, aportar i debatre el projecte i les conseqüències que comporta per al medi ambient i la configuració del poble.
 1. Mesures

La Plataforma Salvem Corró d’Amunt ha presentat un seguit d’instàncies i al·legacions a diferents organismes per tal de recollir informació i poder aturar el projecte.

Amb l’ànim de generar debat la tardor passada vam organitzar les Jornades en defensa del territori on vam convidar experts en paisatge, medi ambient i entitats locals i que van tenir una gran rebuda. Es poden recuperar al nostre canal Youtube.

A partir d’aquesta experiència hem creat una vinculació amb altres entitats i plataformes mediambientals locals i de tot l’estat, i som part fundadora de l’entitat SOSNATURA i SOSVALLÈS.

Hem creat un manifest d’oposició al Sector C al qual us animem a adherir-vos i que es pot trobar al nostre web: https://salvemcorro.blogspot.com/

Hem realitzat unes banderoles amb el logo de Salvem Corró d’Amunt, dissenyat per Jordi Pagès, i tothom que vulgui les pot penjar a casa seva per mostrar el rebuig al projecte. Aquesta acció va sorgir com a resposta a la retirada de les pancartes per part de l’Ajuntament. Si no ens deixen expressar-nos en l’espai públic, de tothom, ho farem en l’espai privat.

 1. Per què Corró d’Amunt ha de quedar al marge del creixement urbanístic?

La pregunta cal fer-la en l’altra direcció: quins precedents històrics explicarien com és que Corró d’Amunt no hagi estat víctima de l’especulació immobiliària, fins avui, i sigui en aquests moments un exemple de patrimoni natural únic i a preservar. Quines raons justificarien un model de creixement només urbanístic? Per què no un model alternatiu  i ajustat a les noves necessitats, equitatiu i respectuós?

 1. Quins contactes heu fet per expressar les vostres demandes, quina ha estat la resposta.

L’origen i posicionament de Salvem Corró d’Amunt no és únic, malauradament. S’està elaborant un mapa de conflictes mediambientals de tot el Vallès i de Catalunya que posen en evidència la transversalitat  dels temes com també la impossibilitat de fragmentar aspectes com salut, mobilitat, sostenibilitat, creixement o canvi climàtic…d’aquí que Salvem Corró d’Amunt hagi pres bona nota de la idea que esmentà l’ambientòleg Martí Boada en la inauguració de les Jornades: “pensar en global per actuar en local”.

 1. Heu contactat amb el Govern Municipal i els partits de l’oposició, quina ha estat la resposta.

El posicionament dels partits de l’oposició va quedar expressat en el ple de setembre del 2019 on es va aprovar la urbanització del Sector C.  Tots hi van votar a favor, excepte Imagina Esquerra en Comú-Acord Municipal que es va abstenir i Sal-Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa Municipalista que va votar en contra. 

 1. Quines motivacions han propiciat l’aprovació del projecte “Sector C”.

Probablement la necessitat d’executar projectes urbanístics pendents abans no s’elabori el nou PGOUM, malgrat que no hi ha cap estudi que justifiqui aquesta necessitat. A dia d’avui tenim 67 habitatges buits al nostre municipi segons dades de la Generalitat de Catalunya i construccions en marxa a altres zones del municipi. Una de les justificacions que esgrimeixen és la consolidació del nucli urbà. El nucli de Corró d’Amunt és el característic de la plana del Vallès, aquell Vallès de turons i serres, on el nucli és l’església i quatre cases al voltant i les masies disseminades. El concepte de «consolidar» significa construir un altre estil de poble, que no és el nostre, ni el que hem heretat ni el que volem deixar en herència. La nostra voluntat és preservar aquest espai agroforestal meravellós que és Corró d’Amunt.

 

 

 

 

One comment

 1. Penso que Salvem Corró d’Amunt s’hauria d’oposar també a que hagin naus industrials, amb activitats industrials i no agrícoles a Corró d’Amunt.
  Les naus d’en Viudez són un exemple, on es fabriquen estructures de formigó, on hi van camions de gran tonatge per els camins forestals.

Comments are closed.