Club de Futbol Americà Fenix Vallès 

El Club de Futbol Americà Fenix Vallès és la nova marca de l’històric Granollers Fenix, un dels primers clubs d’aquest esport creats a l’estat espanyol. 

“El 80% del joc és estratègia i només un 20% representa força” 

El club va néixer amb el nom de Granollers Gralles a finals de 1989 i, per tant, properament celebrarà el 30è aniversari. Des dels seus inicis, ha estat plenament relacionat amb Granollers i, encara avui, disputen els partits locals al camp de les pistes d’atletisme d’aquesta ciutat. Però, diferents condicionants imposats per l’Ajuntament de Granollers van dificultar la pràctica habitual dels entrenaments i això va conduir a què els responsables del club busquessin un nou espai per entrenar. Des de fa un parell d’anys, els Fenix s’estan entrenant a Bellavista, i ja en la passada edició de la fira d’entitats de les Franqueses hi van obrir un estand per donar-se a conèixer. Per fer aquest reportatge, Garbuix s’ha reunit amb Mireia Rubio -presidenta- i Ángel Díaz –general manager-. 

El club neix a finals de 1989, en un moment en què hi havia  un interès creixent per aquest esport tan popular als EUA. De fet, la primera lliga de futbol americà a Espanya es va jugar la tardor de 1988, només un any abans de la creació de l’equip granollerí. La popularitat i els millors anys del club van venir després de la fusió dels clubs Granollers Gralles i el Flippers de Lliçà d’Amunt, l’any 1995, amb el nom de CFA Granollers Fenix. Així, el club va aconseguir ser campió de la lliga catalana sènior la temporada 1996-97, i campió de la lliga espanyola la temporada 1999-00. L’any 2004, la marxa del màxim responsable del club en aquell moment va portar el club a la deriva i, fins i tot, va estar a punt de desaparèixer. L’any 2006, un exjugador dels FenixÁngel Díaz, va prendre la iniciativa de reconduir el club i fomentar-ne l’esport des dels equips infantils.  

Per a les categories infantils (fins als 17 anys), la modalitat de futbol americà que es practica és l’anomenat football flag, on la principal característica és que no hi ha contacte. En el flag els equips són de 5 jugadors –a diferència dels 11 del futbol americà- i són equips mixtes (femení i masculí). Malgrat la impressió de duresa que ens dona aquest esport, cada jugador té unes funcions específiques i no es guanya per individualitats sinó pel funcionament de tot l’equip. Segons Díaz “la gent veu uns jugadors vestits amb casc i cuirassa i es pensa que aquest esport és per a gent molt forta, i no. El 80% del joc és estratègia i només un 20% representa força”, i sentencia que “la força ajuda, però no és el més important”. L’execució de les jugades assajades i les funcions concretes que s’assignen a cada jugador per a què treballi per a l’equip,  fan sentir compromès. “És aquest compromís el que enganxa a aquest esport”, ens comenta. 

El Fenix és un club que disposa de molt bona captació de jugadors però, tot i això “crear un equip sènior és l’únic objectiu dels que ens vam plantejar i que encara no s’ha assolit”, ens diu la presidenta. Des dels inicis, el projecte pretenia treballar amb els equips base i que els jugadors anessin pujant de categoria fins a ser suficients com per tornar a crear un equip sènior. La tasca però, no és gens senzilla perquè “de la mateixa manera que cada any aconseguim recomposar els equips, quan arriben a la categoria juvenil (a partir dels 16 anys), molts jugadors busquen accedir a altres equips que els ofereixin jugar la lliga nacional, millors projectes…” comenten la Mireia i l’ÁngelAl Vallès Oriental són l’únic club que treballa amb equips base i ara oferiran l’esport com a extraescolar en aquelles escoles que es mostren interessades, perquè volen nens i nenes que s’iniciïn a partir dels 6 anys. Dels jugadors actuals del club, només un 10% són de Granollers. La gran majoria de jugadors vénen d’altres poblacions de la comarca i, fins i tot, de Vic. 

Des de fa uns anys, els Fenix mantenen un acord amb el Pioners de l’Hospitalet per ajudar-se mútuament en la creació d’equips. Així, si quan arriba la data d’inscripció a la lliga, un dels clubs no té prou jugadors per inscriure’s, es fusionen a nivell de categoria i juguen conjuntament. Es cedeixen els jugadors necessaris per poder participar i és la manera que els nens no es quedin sense poder competir. 

Seguint aquest acord de col·laboració entre els dos clubs, enguany s’ha creat la Football Academy (de moment entre Pioners de l’Hospitalet i Granollers Fenix). La participació dels Pioners a la lliga nacional farà que el club tingui jugadors americans per perfeccionar l’equip. Amb la Football Academy es pretén aprofitar la presència d’aquests jugadors estrangers per a fer un seguit de mini campus al llarg de l’any i tecnificar els jugadors segons la seva posició de joc i, de la mateixa manera, amb els entrenadors. 

En aquests moments, el fet d’entrenar en espais i poblacions diferents no els ajuda en qüestió d’imatge de club, ni tampoc, a l’hora de retenir els jugadors que van creixent. Ángel Díaz comenta que “molts dels jugadors que estan en d’altres equips catalans, havien passat pel nostre club”, i per això “ens cal estudiar què fer per estabilitzar el club i els entrenadors amb una continuïtat d’uns cinc anys”.  

L’actual directiva vol fer un esforç per millorar l’estructura del club. Per fer-ho busca, novament, l’acompanyament de l’administració pública: pretén créixer com a club i promoure el futbol americà, ara peròdes de les Franqueses. Enguany, el club ha entrenat dues tardes setmanalment a les instal·lacions de Futbol-7 que hi ha a Bellavista. Fa temps que estudien, amb l’Ajuntament, la possibilitat de jugar en algun dels camps de futbol, perquè jugar sobre gespa artificial els evitaria lesions, però saben que són decisions que cal parlar i treballar amb el Patronat d’Esports i els clubs usuaris del camp.  

Pel que fa als 30 anys, Ángel i Mireia ens comenten que “es farà la celebració a les Franqueses i no a Granollers, malgrat ens dol perquè el club va néixer allà, però les dificultats per treballar a Granollers ens va obligar a estudiar el canvi de localitat.” No obstant, el club els està agraït i segueix fent ús de les instal·lacions de les pistes d’atletisme.  

El passat mes de juny, l’equip Sub-17 dels Fenix va proclamar-se subcampió estatal de futbol flag. 

Per a més informació podeu adreçar-vos al web https://fenixfootball.jimdo.com/