“Siguem sincers”, l’editorial del Garbuix 116

Siguem sincers

Ens queda lluny encara aquella mentalitat cívica que tant lloem dels països nòrdics. Ens queden lluny actes de sensibilització i realitats fefaents que en altres llocs són evidents. Hom pot passejar per Suïssa un diumenge i trobar-se amb brigades voluntàries netejant a consciència llacs i parcs per no deixar cap paper que hi hagi pogut anar accidentalment,  perquè és inconcebible que hi hagi anat per desídia humana.

Hom pot passejar per Alemanya sabent que reciclar el paper, el plàstic, l’orgànic i el vidre és un acte automàtic que no cal presentar com a extraordinari sinó com a evident. Mentre  aquí ens hem de gastar encara quantitats de diners per celebrar la festa del nou camió i  aprofitar que canvien els contenidors per donar una embranzida als nivells de recollida.

Hom pot trobar-se en un cafè suec i comentar que ha comprat algun article o servei sense  els impostos pertinents i trobar-se que els que estan al seu voltant el miren com si veiessin un lladre. Aquí encara s’espera la pregunta del “com ho has aconseguit?”

Hom pot passejar per Singapur i trobar-se que ningú llença un xiclet a terra o un simple  paper, perquè no es fa o perquè la multa és assegurada. En canvi, les nostres voreres reviuen els xiclets quan plou, ben xafats al ciment que trepitgem. I les bosses de menjar fast food  s’acumulen als vorals a pocs metres de les papereres buides.

Hem millorat molt des del “Catalunya, cara neta” fins al “Siguem sincers”, però tot just encetem el camí. Ens queda molta feina, i a les Franqueses també. Aquí sí, que hem de fer servir la màxima: “Pensa globalment, actua localment”. Només així, quan viatgem pel món, aquestes actituds no ens sorprendran tant.