Caminades de Natura: “És un privilegi; estem en una zona molt rica!”

Entre les activitats que l’Associació Cívica i Cultura de Corró d’Avall organitza de manera regular hi ha les denominades “Caminades de Natura”. Es tracta d’una iniciativa amb dècades de trajectòria que ens proposa conèixer el nostre entorn natural alhora que fem l’esport més antic que existeix: caminar! Només caminar! Un diumenge de cada mes totes aquelles persones que desitgen participar de l’activitat són cridades a trobar-se a Can Ganduxer. Un grup de voluntaris prepara les sortides amb anterioritat. I tot plegat té un aire ben familiar. Grans i petits comparteixen l’activitat. No es tracta de competir, ni de fer demostracions de resistència. Es tracta només de gaudir de la natura que ens envolta. Un autèntic privilegi!

“Caminar tota una vida et porta a preguntar si quatre passes et fan el pes”, escrigué Joan Brossa. I Manuel Machado deia que “Yo voy soñando caminos de la tarde.” Però segurament els versos que més s’adiuen amb el col·lectiu que avui us presentarem són aquells famosíssims d’Antonio Machado que diuen “Caminante, no hay camino, se hace camino al andar”.

I és que el grup “Sortides de Natura” va néixer fa 19 anys en el marc de l’Associació Cívica i Cultural de Corró d’Avall. Va fer-ho d’una manera modesta, amb poques pretensions. Però de mica en mica, passet a passet, aquesta activitat s’ha consolidat i ara es troba en un dels seus moments de més èxit. Ens trobem amb l’Agustí Martínez, la Mercè Serra i el Josep Rodríguez. Són l’ànima del grup, i mentre mengem xocolata desfeta amb ensaïmada –fa pocs dies que el Josep i la Mercè han arribat de caminar per Mallorca- ens expliquen com va néixer aquesta activitat.

L’origen de tot plegat podem situar-lo fa prop de 30 anys. En Josep Camenforte va organitzar, amb alguns veïns, una sortida a Corró d’Amunt per conèixer l’entorn. Entre aquests veïns ja hi havia alguns dels nostres protagonistes d’avui. A la tornada l’Andreu Montañés, que aleshores era el president de l’Associació Cívica i Cultural de Corró d’Avall, va suggerir d’organitzar una mostra de plantes a la seu de l’entitat, situada en aquell moment a la plaça de l’Ajuntament. Van preparar uns quants litres d’aigua amb llimona i d’aquesta manera tan simple va sorgir la primera fira de Sant Ponç de Corró d’Avall. Avui, aquesta és una de les activitats culturals de més rellevància a tot el municipi.

Anys més tard, cap al 1998, en Josep Camenforte, la Maria Vila i en Josep Cassà van proposar d’anar a fer caminadetes per conèixer les plantes de la contrada coincidint amb la fira de Sant Ponç. I aquí és on entrà en acció l’Agustí Martínez, antic director de l’Escola Joan Sanpera i Torras i gran coneixedor del nostre entorn natural. Ell ha exercit des del primer dia com l’expert que ha permès als caminants fer-se una mica més savis sobre totes aquelles riqueses que ens ofereix el nostre país. I és que tal i com diu l’Agustí: “És un privilegi, perquè estem en una zona molt rica. L’àrea dels Cingles de Bertí, d’Aiguafreda, del Brull i Collformic i tota la zona de Tagamanent té espais que són molt bonics”.

Però tornem a la història.  Les ‘caminadetes’ s’anaren allargant i el que en principi era una activitat puntual aviat es convertí en un hàbit que es repetia mes rere mes, sempre en diumenge. I tant es consolidà el costum, que van arribar a fer 55 caminades seguides fins arribar a l’any 2005. L’última excursió d’aquell any fou al castell de Montsoriu i llavors el grup va patir una petita crisi; la gent semblava haver perdut l’interès per la iniciativa i finalment van deixar-ho estar.

Van haver de passar sis anys perquè la iniciativa es reprengués. “Fou l’any 2011; l’Enric Serra era el president de la Cívica i vam tornar a començar fent una caminada per anar a veure els ocells de la riera. Des d’aleshores ja portem 49 caminades”, ens diuen. I tot plegat encara va prendre més volada quan va arribar l’Albert Costa a la presidència. Ell ha estat qui en bona mesura ha donat una empenta decisiva a aquesta activitat i qui l’ha fet créixer fins a límits insospitats. A la darrera excursió foren 36 caminants i ja es plantegen que si continua la mateixa dinàmica els caldran més guies.

Ens preguntem com trien les destinacions de cada mes. Però com en la vida mateixa, les respostes més interessants són a vegades les més senzilles: “En funció de res en particular. Simplement busquem un lloc maco, on no hi hàgim estat i que el puguem anar a veure amb facilitat.” La propera serà a la Fageda de la Grevolosa, a Sant Pere de Torelló. Es tracta d’un bosc espectacular amb arbres monumentals que poden superar els 40 metres d’alçada. En unes altres circumstàncies, ara, a la tardor, potser s’hi podrien trobar bolets però tal i com ens diu l’Agustí, és ben poc probable perquè fins a mitjans de novembre és una “peregrinació constant” de buscadors de bolets. I és que si bé els mitjans de comunicació han permès donar a conèixer molts d’aquests espais naturals al gran públic, l’efecte col·lateral és que a vegades s’acaben massificant.

En tot cas, als responsables de “Caminades de Natura” capacitat de previsió, no els en manca. A hores d’ara ja tenen una llista de més de 80 caminades per dur a terme en el futur. És a dir, sense cap esforç podrien programar sortides per als propers set anys! Totes tenen en comú una certa longitud. Busquen sortides de 6 a 12 quilòmetres i que siguin accessibles per a tothom.

Com podeu fer-ho si voleu participar d’aquesta activitat? És ben fàcil. Només heu d’informar-vos a través de la pàgina web de l’Associació Cívica i Cultural (www.lacivica.com) o de la seva pàgina de Facebook. Després de la primera sortida, la informació us arribarà a través de WhatsApp. L’activitat no té cap cost, més enllà del desplaçament fins al punt de sortida de la caminada i està oberta a persones de totes les edats.