Les Franqueses, una petita Meca del pàdel 

Sabíeu que les Franqueses és el 19è municipi de Catalunya amb més pistes de pàdel? En concret l’any passat n’hi havia 23; una xifra que supera la d’altres poblacions més habitades del nostre entorn, com ara Granollers o Mollet del Vallès. Però les Franqueses no només excel·leix pel que fa al nombre d’equipaments on es pot practicar el pàdel. Hi ha un altre esport en el qual les Franqueses pot presumir d’ocupar el lloc 24 de Catalunya quan es tracta de comptar els espais per practicar-lo… I aquest és la petanca! En efecte al nostre municipi hi ha 21 instal·lacions d’aquest esport, les mateixes de les quals disposa la ciutat de Tarragona, per exemple, i més que qualsevol altre municipi de la comarca. Ambdós esports han seguit dinàmiques diferents; la gran majoria de pistes de petanca tenen més de quinze anys, mentre que en el cas del pàdel les instal·lacions són molt més recents.  

Totes aquestes dades es basen en el Cens d’Equipaments Esportius que elabora el Consell Català de l’Esport i que són especialment significatives ara que el nostre municipi ha estat declarat Vil·la Europea de l’Esport 2024. Unes dades, però, que també criden l’atenció per molts altres motius. En la vessant positiva cal assenyalar que d’ençà de 2009 el nombre total d’equipaments esportius -tant de titularitat pública com privada-  ha augmentat prop d’un 80 % i s’ha passat de 89 a 151 instal·lacions en el conjunt del nostre territori. Costa d’imaginar cap altre àmbit en què s’hagin creat tantes instal·lacions en tant poc temps.  

I alhora és cert que no totes les disciplines semblen generar la mateixa atenció. Per exemple, crida l’atenció que un municipi tan esportiu no compti amb cap instal·lació per practicar atletisme. O que, tret del pàdel, altres esports de raqueta com el tennis, el frontó o l’esquaix semblen haver-se estancat. De fet fins al 2013, les Franqueses comptava amb una pista d’esquaix però aquesta va desaparèixer sense deixar rastre. De piscines en tenim 11, 9 a l’aire lliure i 2 de cobertes, i de pavellons, 3.  En total al municipi hi ha 7,36 equipaments esportius per cada 1.000 habitants. Que es noti i que siguem un municipi en bona forma! 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *