La grandesa del perdó

Què costa més, demanar perdó o perdonar? El que és cert és que ambdues accions costen. L’una representa reconèixer la culpa, l’altra és un acte de generositat, d’amor. Què més sublim que l’amor? Aquest, l’amor, pot ser un acte personal o col·lectiu. El perdonat també pot ser una persona o un col·lectiu, un grup.  Demanar perdó ho han fet països colonitzadors envers els colonitzats, països invasors envers els envaïts. En el cas d’Alemanya, després de la segona Guerra Mundial l’Estat Federal va demanar perdó a una raça, la jueva, que va sofrir el genocidi nazi.

A Espanya, els franquistes i els seus successors mai han demanat perdó a les víctimes de la repressió durant els gairebé quaranta anys del règim feixista. Ara ens trobem que, als actors i defensors d’un acte democràtic com va ser el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 que han estat empresonats, exiliats o reprimits per una justícia que encara du la marca franquista, se’ls ofereix una amnistia que encara no té ni text i els que mai van demanar perdó pels seus assassinats, tortures i empresonaments són els mateixos que de manera irracional el neguen als qui no han causat ni una víctima. Baixesa moral! I…

Josep Maria Boixareu Vilaplana

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *