Arriba el Nadal i arriba el boix grèvol

Nom comú: Boix grèvol (cat), Acebo (cast), Gorostiya (euskera), Acibo (gallec), Houx (fr), Holly (ang)

Família: Aquifoliàcies

Nom científic: Ilex aquifolium

Un dels elements més característics del Nadal és el boix grèvol perquè, tradicionalment, es fa servir per a la decoració nadalenca a les nostres cases, com ara en el pessebre o en els centres de taula nadalencs. Des de molt antic, el boix grèvol s’ha considerat un arbre de bona sort i s’ha plantat per protegir les cases.

Justament perquè s’ha fet servir molt com a ornament de les festes nadalenques, hi ha molt poc boix grèvol en els nostres boscos i és per aquest motiu que està protegit a tot Catalunya. Això vol dir que està prohibida la seva recol·lecció, així com també tallar-lo o desarrelar-lo. Aquesta espècie vegetal té un paper molt important al bosc ja que serveix de refugi a molts animals, però també perquè els seus fruits vermells (que són tòxics per a les persones) són l’aliment de molts ocells que viuen al bosc. Així doncs, el boix grèvol que podem comprar als mercats de Nadal prové d’altres indrets fora de Catalunya, on no està en perill i per tant no està protegit.

Si volem identificar el boix grèvol, hem de tenir en compte que és un arbust o arbre de mides petites, que pot tenir una alçada de 2 a 10 metres. Es troba en boscos de faigs i roures. És un arbre perennifoli, és a dir, que té fulles tot l’any perquè no li cauen. Les seves fulles són molt dures, de color verd lluent per la part de dalt i de color verd més pàl·lid per la part del darrere, i tenen el marge ondulat i espinós, amb unes punxes ben marcades. Les flors són petites i de color blanc; els fruits són rodons, de 6-8 mm de diàmetre i de color ben vermell que apareixen a l’arbre a principis de l’hivern, coincidint amb el Nadal.

Antigament, de l’escorça del boix grèvol se n’obtenia, després d’un llarg procés, una substància enganxosa que s’anomenava lliga i que s’utilitzava per a caçar ocells. Com a curiositat, val a dir que la fusta del boix grèvol és tan pesant que s’enfonsa a l’aigua.

Olga Alcaide

Biòloga

Foto: Exemplar d’Ilex aquifolium

Foto: Olga Alcaide

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *