La cimera i la vall

La notícia del moment és la cimera de Glasgow sobre el canvi climàtic i els acords que se’n derivin. Com sempre, els compromisos estaran molt per sota del que necessita el nostre entorn natural. Els interessos econòmics de grans multinacionals limitaran la capacitat de decisió de molts governs. Per tant, també m’apunto a criticar i a exigir als governs.

Sobre aquest punt, moltes persones ho fan o ho faran millor que jo. Trepitjaré l’altre costat de les responsabilitats humanes sobre el deteriorament del medi natural, un costat incòmode i poc freqüentat però que no podem negligir si realment volem revertir la crisi climàtica: el de les responsabilitats individuals.

Moderació en el consum domèstic i energètic en general, en desplaçaments particulars prescindibles, evitar envasos plàstics, no consumir en aquelles empreses que critiquem pel seu mal paper ambiental, en benefici de les que tenen bona sintonia amb l’entorn… Hi ha un munt d’accions que podem i hem d’emprendre cadascú de nosaltres, independentment del govern que hi hagi.

Com en qualsevol avenç social, independència del país inclosa, el que s’acordi a la vall pot ser més definitiu del que s’acordi a la cimera.

Enric Serra

ANC les Franqueses