Esteve Ayma: “Les meves taules estan arreu del món!”

L’Esteve Ayma, de Corró d’Avall, és l’únic artesà del nostre país que es dedica a fer taules d’skate.

Amb tan sols 29 anys l’Esteve Ayma ha trobat la seva vocació en la construcció  artesanal de taules d’skate. Afeccionat des de petit al surf, a l’snowboard i a l’skate, va viure diversos anys a Barcelona fins que un moment de crisi personal el va impulsar a començar a treballar la fusta i a crear la seva primera taula. Fou tal la satisfacció que va trobar en aquesta activitat que va decidir fer-ne la seva professió. Ara fa dos anys que s’ha instal·lat en un taller de Bellavista i les seves taules arriben a tot el món.

Com vas començar a fer taules d’skate?

Fa uns vuit anys me’n vaig anar a viure a Barcelona. Allà estudiava disseny gràfic i treballava, a la nit, en una discoteca com a cambrer. Vaig entrar en un cercle de treballar de nit, ressaca, estudiar, treballar… i no em sentia feliç. Un dia vaig entrar a l’habitació del meu company de pis i ell tenia una serra caladora. Al cap de poc, caminant pel Raval, vaig trobar un tros de fusta i vaig dir-me “anem a fer alguna cosa”.

…i la “cosa” va ser una taula d’skate.

Des que tinc 10 anys, el surf, l’skate i l’snowboard són les meves passions. Vaig pensar que seria genial fer una taula d’snow o de surf, però la meva habitació del Raval era molt petita i era impossible encabir-l’hi. Per això vaig decidir fer una taula d’skate. Vaig apartar el llit i l’ordinador, vaig treure el gat fora de l’habitació i mans a l’obra! I enmig de la pols, el soroll i mentre els veïns picaven el timbre per queixar-se, em vaig sentir molt realitzat. Mentre feia aquella taula no havia de pensar en res més, era com desaparèixer…

I com t’hi vas acabar dedicant professionalment?

Feia moltes taules. La gent em va anar coneixent i vaig començar a vendre’n. I vaig adonar-me que aconseguia més diners fent taules que treballant de nit. Què passaria si hi dedico totes les hores?, em vaig preguntar. M’hi vaig abocar al cent per cent i des de fa cinc anys només visc d’això.

Vius d’això, però ets autodidacta…

Sí, ningú m’ha ensenyat res, tot i que haig de dir que des de ben petit sempre he tingut molta habilitat per treballar amb les eines. Vaig ser jo mateix qui, després de fer la primera taula, vaig decidir que per aprendre’n hi havia de dedicar moltes hores, fer errors, llegir, consultar internet… I així és com he arribat a fer-me’n professional.

On neixen les taules d’skate?

L’skate és el fill del surf. En els anys 60 a Califòrnia, algú va decidir posar uns eixos i rodes en una taula de fusta per intentar simular els moviments del surf, però a l’asfalt. En el surf hi ha moltes mides i moltes formes diferents de taules que s’adapten a les diferents onades. I vaig decidir fer el mateix, però amb l’skate. Per això jo faig taules amb quatre formes diferents, perquè s’adaptin al gust de cada persona.

Quin és el procés per elaborar una taula?

El procés, molt resumit, té quatre passos: traçar el disseny, tallar la fusta, polir-la i pintar-la. Si no compto el temps d’assecat són unes tres hores.

I pots utilitzar qualsevol fusta?

Normalment jo faig servir el bambú, que és molt resistent i flexible, i el pi, la meva preferida. La fusta de pi té molts nusos, té unes vetes molt grans i això fa que cada taula sigui diferent a les altres. I jo valoro molt que totes les peces siguin úniques.

Després ve la part de decorar la fusta. Hi ha alguna cosa que defineixi els teus dissenys?

Normalment els meus dissenys són molt simples, de tres colors i geomètrics. Faig servir les línies rectes i m’agrada molt que hi hagi un equilibri entre colors i fusta. Podríem dir que són dissenys clàssics. A més s’ha de tenir en compte que les meves taules són planes, perquè s’assemblen a les taules d’skate originals.

De fet, has participat en diferents exposicions.

Una taula és una peça d’art; la pots fer servir per patinar, però també per il·lustrar. És un llenç, però amb una forma preciosa. La pots penjar a la paret i queda fantàstica. A vegades faig col·laboracions amb altres artistes, ja sigui amb peces pintades amb esprai o amb pinzell. I ara, al mes de setembre, me’n vaig a Bèlgica on fan una exposició de 40 persones d’arreu d’Europa que fan taules d’skate.

Les teves taules estan arreu del món.

Sí, hi ha persones que em demanen una de les taules que tinc exposades a la pàgina web www.aymaboards.com. M’hi poso i en tres dies, l’envio feta. Però també hi ha molta altra gent que ve aquí i els l’ensenyo a fer-la. És una de les coses que més satisfacció m’aporta. M’ho passo molt bé quan la gent entra en el meu món durant tres o quatre hores; és una passada! Aquest matí, per exemple, he tingut una parella de Nova York.

Des de Nova York?

Sí, ve molta gent de fora. L’empresa Airbnb ofereix als turistes diferents experiències i el meu taller és una d’elles. És una activitat diferent que està molt ben valorada. Els turistes venen fins aquí, a vegades fem una volta pel poble, es fan la taula i se l’emporten.  Ara tinc taules arreu del món: Nova Zelanda, Austràlia, Estats Units… Potser als únics llocs on no han arribat encara és al Japó i a alguns indrets de l’Àfrica.

L’skate és més que un esport?

Sí, l’skate és un estil de vida, un art. Fas un munt d’amistats que són molt maques, perquè al final l’skate és compartir emocions, sentiments i ganes d’aprendre.