Sempre és la gent, que empeny les institucions

Els darrers temps han aparegut a les Franqueses un seguit d’iniciatives populars, de col·lectius, constituïts formalment o no, que responen a la preocupació per l’entorn, la preservació del medi natural i del patrimoni, la igualtat de drets, la justícia social i la protecció dels més vulnerables, o la vida comunitària, valors que consideren essencials.

Parlem de la plataforma Aturem la Contaminació, que vol empènyer les administracions a fer complir les normatives ambientals; dels col·lectius La Teva Merda, que en contrast amb la percepció del paisatge com a mer decorat, s’arromanga per netejar-lo de les deixalles que hi aboca la ignorància urbana; la Vall del Carbonell, que vol donar valor a les zones agràries del municipi i mantenir les relacions comunitàries que permeten viure en aquest entorn i proveir-les de les eines que necessiten en un mon interconnectat; Salvem Corró d’Amunt, que qüestiona la idoneïtat d’un pla urbanístic obsolet i que atempta contra la qualitat del paisatge i la cohesió social al poble; Fauna Llerona, que vol conèixer la fauna local per donar-la a conèixer i preservar-la; l’Ateneu la Tintorera, nascut en temps de pandèmia, per recuperar la vida social i cultural, i contribuir al debat, i Salvem Can Giralt, que reivindica la preservació del patrimoni històric del municipi, i, en l’àmbit comarcal, Vallès Oriental Vol Acollir, que defensa els drets de ciutadania de les persones que venen d’altres latituds per incorporar-se a la nostra societat.

Aquestes iniciatives contrasten amb la inacció de les institucions respecte a determinats temes que molts sectors de la societat perceben com a necessitats urgents que no troben resposta, i per això s’activen, al marge també dels partits, dels quals desconfien, o bé perquè els perceben com a part integrant d’una estructura institucional ineficient i que sembla que només es mou responent a les seves pròpies lògiques, o bé perquè, en el cas dels partits petits, consideren que no tenen prou força per fer moure aquesta estructura.

Encoratgem els col·lectius que impulsen aquestes iniciatives a continuar la tasca que han començat i a mantenir la seva independència, i ens posem a la seva disposició si en algun moment els podem ser útils. Esperem que les institucions sàpiguen escoltar-los, respondre a les seves inquietuds i donar-los suport respectant i valorant la seva independència i el seu sentit crític, perquè puguin ser efectivament motors de canvi i contribuir a la millora del municipi que compartim.

Maria Forns i Roca

Sal – CUP