Debat al voltant del futur de Can Giralt

Continua el debat al voltant del futur de Can Giralt. Aquest edifici, situat a tocar de l’estació de RENFE de Corró d’Avall fou inaugurat l’any 1886 i durant la Guerra Civil va servir com a punt de distribució de les col·lectivitzacions agràries. Ara, un pla urbanístic aprovat per l’Ajuntament l’any 2018 preveu allargar el carrer Sant Antoni fins a la carretera de Cànoves, un projecte que podria comportar l’enderrocament d’aquest edifici històric. Un col·lectiu de veïns ha demanat que s’aturi aquest pla i que Can Giralt es destini a ús públic.

En el ple municipal del passat 22 de desembre, els grups municipals Imagina Esquerra en Comú i SAL-CUP van presentar una moció en aquest sentit. El regidor d’urbanisme, Jordi Ganduxé va assenyalar que “a dia d’avui Can Giralt no està inclòs a cap instrument urbanístic que justifiqui la seva conservació”, però que “si realment es pot demostrar el seu interès arquitectònic, històric o cultural no tenim inconvenient en què es conservi”. Tot plegat, va portar a l’aprovació de la moció amb el suport dels grups PSC, IEC, SAL-CUP i l’abstenció de Junts per les Franqueses i Ciutadans.

Entre d’altres qüestions, aquesta moció demana incloure Can Giralt al Pla d’Especial Protecció del Patrimoni Arquitectònic de les Franqueses del Vallès, documentar adequadament les seves característiques, establir les mesures oportunes per garantir que no es malmeti i estudiar les possibilitats de l’edifici com a equipament d’ús públic. En tot cas, encara és aviat per saber si finalment Can Giralt serà salvat de les excavadores.