Què entenem quan parlem de jornada escolar?

Gran pegunta de moltes respostes per a aquells que tinguin la ment oberta a les possibilitats múltiples segons la societat actual en la qual ens trobem immersos. Per alguns altres, sols té una sola resposta.

Partirem que la jornada escolar és aquella en la qual l’alumne roman al centre educatiu, i això implica tant la jornada lectiva com la jornada no lectiva (pati, dinar, acollides, i activitats extraescolars). Ara que estem situats en aquest punt de partida, hi ha moltes persones que opinen lliurement de quin tipus de jornada escolar seria idoni per als nostres infants. Llibertat d’expressió, només faltaria. I cal saber escoltar sempre des del respecte que hom es mereix, com també saber dialogar amb arguments prou fonamentats, des de la calma. Què vull dir amb això? Moltes coses…massa. Miraré d’anar pam a pam, i deixaré la resta de la informació per a una altra ocasió.

En primer lloc, poso de manifest la revolada que pretén imposar la plataforma de la jornada contínua a les escoles. Perquè en dic revolada?. Malgrat que ja té un temps de vida, tinc la sensació que amb l’excusa de la Covid-19, sí o sí, volen que s’instauri aquest model de jornada als centres educatius. La pregunta que poso sobre la taula és: realment la Covid-19 és un argument pedagògic per canviar la jornada a les escoles? No, no ho és. En absolut.

Tanmateix, però, la plataforma en qüestió proposa fer una jornada contínua, de manera que es mantenen les 5 hores lectives per a la mainada. La meva pregunta és: no caldria lluitar per la famosa sisena hora que ja varen perdre els centres públics en la darrera crisi, econòmica? D’altra banda, també qüestiono: realment aquestes 5 hores lectives de manera continuada (malgrat que facis dues pauses), seran correctament optimitzades pel correcte aprenentatge dels infants? No. Sabem perfectament que amb aquestes dues pauses, de 5 hores passaríem a 4 hores  lectives… per tant, encara degradem més l’ensenyament.

Si s’acabés implementant la jornada de 9 h. a 14 h., exposo una altra pregunta: què els dius a les famílies que tenen jornades laborals partides i/o per torns? Els obligaràs a pagar un menjador? Realment hom s’ho podria permetre? A partir de les 14 h… què fas amb els teus fills si has de tornar a la feina? Això són termes logístics, i no d’aprenentatge, ni pedagògic. És obvi que la conciliació familiar cau pel terra en tots els sentits.

Seguim. Realment creieu que es beneficia la conciliació familiar? O l’empitjora més? Mireu, us explicaré una vivència viscuda en primera persona: es va donar el cas d’una àvia que em va comentar que si hi havia un canvi de jornada escolar, no tindria més remei que recollir a la seva néta, perquè els pares treballaven i tampoc es podien permetre pagar el menjador. A aquesta dona, li vaig fer una reflexió: “vostès, els avis, no heu de ser la solució a les empreses per donar resposta a les logístiques familiars de la nostra mainada; són les empreses que han de canviar la mentalitat”; tanmateix, però, també li vaig comentar: “Vostè creu que acatant (el canvi de jornada escolar) com faria que m’està dient, seria bo per la seva néta? Vostè creu que el canvi de jornada escolar seria positiu per l’ensenyament dels nostres menuts?”. La dona es va quedar de pedra….i em va dir que no considerava oportú canviar la jornada a les escoles, així que li vaig dir que enlloc de resignar-se, el que haurien de fer és parlar-ne obertament.

És prou conegut i de força evidencia, que el grau de maduresa d’un infant amb 4 anys, no és el mateix que amb 12. És prou conegut que el ritme biològic no és el mateix amb 3 anys que amb 11 anys. Algú s’ha dignat a mirar, llegir, valorar, analitzar i consultar la fisiologia del nen? Algú s’ha dignat a mirar, llegir, valorar, analitzar i consultar els estudis respecte les corbes d’atenció per franges d’edat dels infants?. Algú s’ha dignat a mirar, llegir, valorar, analitzar i consultar les jornades escolars que s’estan duent a terme arreu d’Europa i quina n’és la tendència?.

No. Aquesta és la resposta a totes les preguntes que poso de manifest aquí, ara mateix. La tendència europea, és anar a la jornada escolar partida. Val a dir, però, que hi ha altres models educatius més enllà de jornada partida o contínua. N’hi ha molts més, que també caldria anar desgranant, però suposo que la plataforma citada a l’inici d’aquest escrit, no li deu pas interessar fer-ne difusió.

Apel·lo al sentit comú de les persones, bé siguin polítics, bé siguin docents, bé siguin treballadors de classe obrera, bé siguin persones a l’atur…apel·lo al sentit comú de la societat en general i que deixem de mirar-nos el melic. El canvi de jornada escolar pot derivar a un impacte social i educatiu, que considero prou greu. Perquè la resposta a tot plegat, sols té un centre i aquest gira entorn a la mainada: quina jornada escolar és més adient per al correcte aprenentatge dels infants?

Marta Moliné

Llerona