FEM UN ÀPAT: AMANIDA TÈBIA DE BOLETS I GAMBES

1. La recepta: Amanida tèbia de bolets i gambes

INGREDIENTS

800 g de bolets variats, millor de temporada

8 gambes fresques

1 manat d’alls tendres

2 pastanagues

3 tomàquets

Julivert

1 enciam o una escarola

50 g de tàperes

50 g de cogombres en vinagre

Sal, pebre i vinagre de Xerès

Preparació

Netegem els bolets i els tallem a trossos. A continuació els fregim fins que no tinguin aigua. Pelem les gambes i en reservem els caps. Barregem les gambes amb el bolets.

Tot seguit, hi afegim les pastanagues ratllades, els alls tendres i el julivert,  tot tallat petit. Ho remenem i hi posem les tàperes i els cogombres. Salpebrem i hi afegim l’oli. Finalment, tallem l’enciam o l’escarola a la juliana.

Servim el plat amb una base d’enciam o escarola i el remenat a sobre. Al voltant ho decorem amb el tomàquet tallat a rodanxes i amanit amb la vinagreta d’oli i vinagre.

 

2. El maridatge: Weihenstephaner Festbier

Us sembla bé si per a la recepta d’aquesta edició canviem el vi per una cervesa? Per què ho faig? El vi és mal amic de les finestretes! Per què? Perquè el vinagre és un vi espatllat! Un vi espatllat? Sí, tot i que és molt agradable per aportar acidesa als menjars que no ho són i els fa més agradables. Però barrejar un bon vi amb un menjar que tingui vinagre, ous, espàrrecs o carxofes, no és la millor opció.
Us proposo una cervesa de blat alemanya, la Weihenstephaner Festbier de 5’8%Vol. És la de la famosa Octoberfest. La cervesa de la festa és una bona proposta per celebrar l’arribada dels bolets.

Carles Font

Assessor Gastronòmic

@carlesfontassessor

@ostryaCeller

 

3. Què mengem? Els bolets, un aliment de temporada

L’amanida tèbia de bolets i gambes és un plat perfecte per aquests dies en què encara no fa ni massa fred ni massa calor. Un plat que combina un dels aliments de temporada per excel·lència, els bolets, amb un marisc molt apreciat pel seu contingut proteic, baix en greix i molt fàcil de digerir, les gambes.

A més, aquest plat ens aportarà una dosi de vitamina C a través de l’amanida i el julivert, un aliment súper ric en aquesta vitamina! I és que, tot i que la gran majoria de verdures en contenen, un cop cuites la perden gairebé tota, per això és important no deixar de consumir verdures crues i fruites a l’hivern, ja que la tendència és a baixar-ne el consum.

Convé remarcar també que, tot i que estem vivint una molt bona temporada de bolets, no en podem abusar, ja que aquests incrementen l’àcid úric en el nostre cos; per tant, totes aquelles persones que el tenen alt o tendeixen a tenir-ne, és recomanable que en mesurin el consum.

Meritxell Espinasa

Dietista Nutricionista

www.centreviusa.com