Alimentació en temps de COVID

L’alimentació per sí mateixa no cura ni evita la infecció per COVID o qualsevol altre virus.

Les defenses dependran de l’estat nutricional i del sistema immune de la persona en el moment de la infecció. Per això és fonamental fer una alimentació equilibrada, suficient i completa a base de fruites, verdures, llegums, fruits secs, peix, carn, ous i làctics; el que coneixem com a dieta mediterrània.

Els principals símptomes de COVID-19 s’acompanyen de manca de gana, ingesta inadequada d’aliments i augment de la deshidratació causada per la febre, que pot conduir a hipotensió. Garantir el correcte consum d’aliments i aigua és de vital importància en tot moment. Beure uns dos litres al dia d‘aigua, caldos desgrassats, infusions i gelatines, amb o sense sensació de sed, és fonamental, especialment en persones grans.

Nutrients com el coure, folats, ferro, seleni, vitamina A, B12, B6, C, D i zinc afavoreixen el correcte funcionament del sistema immunitari.

No hi ha proves que demostrin que els aliments puguin ser font o vía de transmissió del virus, però la OMS recomana tenir certes precaucions respecte a bones pràctiques d’higiene durant la manipulació i preparació dels aliments: rentat de mans, bona cocció  de carn i peix i evitar contaminació creuada entre aliments cuinats i crus.

Un bon control en els hàbits i condicions higiènico-sanitàries (dieta equilibrada i suficient, exercici físic, descans i control de l’estrés) pot ajudar-nos a reforçar el nostre sistema immunològic, enfortint-nos davant bacteris, virus o altres organismes patògens.

Ana Calonge

Diplomada en infermeria