Vint-i-set dies per inventar el gran delicte

Amb el judici a la cúpula dels Mossos d’Esquadra, continua la repressió posterior a l’1-O. És innegable que actualment la política està del tot condicionada (i ho estarà mentre no s’esmeni) per aquells fets i els posteriors empresonaments, exilis i judicis. Com i per què es va arribar a una situació tan, per dir-ho suaument, anòmala en una democràcia?

Els fets jutjats, que les sentències (amb alguns arguments jurídics que fan vergonya a molts professionals de la judicatura) consideren d’una gravetat extrema, són els derivats del referèndum, però les ordres de detenció es varen dictar el 28 d’octubre. És a dir, que la potent maquinària mediàtico-político-judicial nacionalista espanyola va trigar, sense comptar els mesos previs a la jornada, vint-i-set dies en trobar algun argument per dictar aquestes ordres. Ni tan greu ni tan clar no era el delicte, si és que n’hi va haver…

Mentrestant, es continua detenint gent per tenir a casa elements tan quotidians com claus o amoníac, perquè estan en una llarga llista de potencials detonadors d’hipotètiques i somniades bombes, o per haver participat, sense violència, en una manifestació. Amb aquestes “bases legals” i amb proporcionalitat, quan vegin una ferreteria amb una estelada l’acusaran de preparar míssils terra-aire.

 

Enric Serra

ANC les Franqueses