FEM UN ÀPAT: LLAMINERA DE PORC ALS DOS PURÉS

1. La recepta: Llaminera de porc als dos purés

INGREDIENTS

1 llaminera de porc una mica gran

1 dl. de brou de carn

½ dl. de vi blanc

Bacó per metxar la llaminera

30 g.  de mantega

Sal i pebre

PEL PURÉ DE BRÒQUIL: 600 g. de bròquil, 20 g. de mantega,  ½ dl. de nata líquida, sal i pebre

PEL PURÉ DE PASTANAGA: ½  kg. de  pastanagues,  20 g. de mantega, ½ dl. de nata, sal i pebre

 

PREPARACIÓ

Metxar la llaminera, en cas que no ho hàgim demanat a la carnisseria. A continuació, polim la llaminera, la salpebrem i, si és del nostre gust, la untem amb la mantega.

Posem els retalls de polir la llaminera en una safata per anar al forn. A sobre hi col·loquem la llaminera. Posem la safata al forn, que prèviament haurem escalfat a uns 200ºC, i la deixem coure entre 15  i 20 minuts.

Afegim el brou de carn i el vi blanc al suc que ha deixat la llaminera a la safata. Retirem els trossos de carn de la safata, colem la salsa i hi afegim la mantega tallada a daus. Ho deixem coure fins que la salsa quedi lligada.

A banda, coem les verdures (bullides o al vapor). Un cop cuites, les passem per separat pel passapuré. Quan tenim els dos purés hi afegim una mica de pebre, la mantega i la nata. Ho barregem bé perquè quedi cremós.

PRESENTACIÓ

Tallem la llaminera a rodanxes i la servim en els plats, acompanyant-la d’una mica de cadascun dels purés.

 

2. El maridatge: Ros de Pacs, rosat de Parés Baltà

Per maridar el plat del mes recomanem un rosat. Per què un rosat? Perquè amb una carn blanca no ens cal un vi negre. Per què el Ros de Pacs? Perquè es podria dir que és un negre disfressat de rosat. És un rosat amb cos i estructura que aguantarà aquest guisat i ens resultarà divertit i fresc a la boca.

És un bon vi per compartir i fer la xerrada. També ressaltarem que és biodinàmic. Els biodinàmics són aquells vins en els que trobem un procés més curós en el tractament, sense additius químics, ni en la cura de la vinya ni en el procés d’elaboració del vi.

Carles Font

Assessor Gastronòmic

@carlesfontassessor

@ostryaCeller

 

3. Què mengem? La carn de porc, peces magres i baixes en greixos saturats

Al contrari del que s’acostuma a creure, i a favor de la nostra butxaca, la carn de porc és preferible a la de la vedella, nutricionalment parlant. Aquest animal ens ofereix peces força magres, com la llonza o el llom, i la major part del greix que conté és fàcil d’extreure.

A diferència de la carn de vedella, el greix de la carn de porc no és intramuscular i es presenta en forma de tires que podem tallar amb facilitat.

També cal dir que bona part d’aquest greix és insaturat i per tant, parlem d’un greix “menys dolent” pel cos. No obstant, malgrat el que ens vulguin vendre els anuncis, no és una carn blanca i hi ha zones que convé evitar pel seu alt contingut en greix, com per exemple la costella, el secret o la cansalada.

Meritxell Espinasa
Dietista Nutricionista
www.centreviusa.com