Running, més que una moda un estil de vida! 

Tres experts del municipi ens expliquen les claus de l’èxit d’aquest esport 

Córrer. Córrer per estar en forma. Córrer per estar en contacte amb la natura. Córrer per fer nous amics. Córrer per prescripció mèdica. Córrer per sortir de casa. Córrer per superar els propis límits. Córrer, potser, perquè està de moda. Córrer qui sap per què, però perquè m’agrada. 

En els darrers anys hem vist com els nostres carrers s’omplien cada vegada demés corredors. O de runners, que en dirien avui en dia. Corredors de totes les edats i de totes condicions i amb motivacions ben distintes que han convertit el running en un veritable fenomen social. Tres experts de diferents àmbits ens expliquen quins són les claus per a la pràctica d’aquest esport. 

 

Sortir a passejar pel municipi sense trobar-se  amb un corredor és gairebé una missió impossible. El running s’ha convertit, diuen, en l’esport de moda. El practica gent de totes les edats i de tota condició. Però és només això, una moda? O potser alguna cosa més? I sobretot què ens atrau d’aquest esport? En David Garcia és el propietari de la botiga Xtrailmontseny, especialitzada en material per al running i que fa poques setmanes ha obert a la Plaça de l’Espolsada. Però també és tot un apassionat de l’esport que, entre d’altres, ha fundat la cursa de muntanya de Vallforners a Cànoves i Samalús: “Per a mi no és una moda -ens diu-. Jo el definiria com un estil de vida; un estil de vida saludable! El running enganxa perquè cada vegada et comences a trobar millor i això fa que sempre en vulguis més. Quan et poses les sabates i comences a córrer, és el teu moment per sentir-te bé!”   

A les Franqueses aquest esport sembla haver arrelat amb força, tal i com ho demostren els diferents grups que entrenen al municipi. “Hi ha diversos factors que expliquen l’èxit d’aquest esport – ens diu en Rafa Lora, president del Club d’Atletisme A 4 el Km-. El primer és que és un esport que no requereix d’una gran preparació, ni d’una gran despesa. El segon és el fet que aquí es celebri la Mitja Marató. I el tercer és que cada vegada s’hi apunten més dones, segurament perquè és un esport fàcil i que no requereix de gaire temps”. 

El running un esport per a tothom? 

La ciència ens confirma que córrer pot comportar moltes conseqüències positives. Algunes ens les assenyala el Dr. Ramon Velayos, metge de família, amb una llarguíssima trajectòria al nostre municipi. Entre els beneficis del running n’hi ha de físiques, com que ajuda a controlar el pes i a regenerar la massa muscular, que tonifica els músculs, enforteix els ossos i reforça els cartílags, millora el sistema cardiovascular i respiratori… Però també hi ha beneficis que tenen molt a veure amb la nostra salut mental. I és que el running també pot ajudar a combatre l’estrès i l’ansietat, incrementa les nostres defenses i millora l’autoestima. 

Ara bé, diu el Dr.Velayos, “cal tenir en compte les limitacions pròpies de l’estat físic i dels problemes de salut que pot tenir cada persona. Cal individualitzar la pràctica del running.” I és que si bé la pràctica moderada del running no pot generar conseqüències negatives, el Dr. Velayos adverteix que “dur a terme exercicis de resistència, com les maratons, d’una forma intensa durant anys pot provocar malalties cardíaques, com la fibrosi i les arrítmies.” 

És important també tenir en compte el factor de l’edat. I és que, com a mínim a l’hora de fer exercici, els anys sembla que sí que passen factura: “És essencial practicar exercici físic a totes les edats i en especial a les més avançades, però això no té res a veure amb fer maratons. Avui en dia assistim a curses en què hi ha persones que estan patint perquè van al límit de les reserves físiques. Ni fan salut, ni gaudeixen del córrer.” 

Una qüestió fonamental és també l’equipament necessari per a la pràctica del running. Per al David Garcia de Xtrailmontseny, allò més important és triar un bon calçat: “cal triar-lo en funció de si correrem per asfalt o per muntanya, de la distància, del pes de la persona, del tipus de trepitjada, etc. Però no podem oblidar la resta de complements com uns bons mitjons, un pantaló curt i una samarreta tècnica”. 

Les Franqueses, un bon lloc per practicar el running? 

“El millor de les Franqueses és l’espai que té per córrer”, ens diu en Rafa Lora de A 4 el Km.“ Sobretot perquè té una orografia molt plana, però també perquè té molts camins de muntanya. A Milpins, Marata i Corró d’Amunt hi ha un seguit de camins, pistes i corriols que ens permeten practicar un altre tipus d’atletisme, que és l’atletisme de muntanya. Tot això fa que les Franqueses sigui un espai idoni per practicar aquest esport.” 

El nostre és un municipi amb un entorn privilegiat i córrer és una excel·lent oportunitat per entrar-hi en contacte. Certament alguns dels nostres experts posen de manifest que al municipi li manca una instal·lació fixa per a la pràctica de l’atletisme, però això no impedeix que cada vegada hi hagi més grups organitzats per a la pràctica d’aquest esport, ja sigui vinculats a clubs esportius, al Patronat d’Esports, a establiments privats o nascuts de manera espontània de la iniciativa dels propis corredors. 

Córrer ha esdevingut també una oportunitat per a expressar la solidaritat cap a algunes causes. Un bon exemple n’és la Cursa solidària per lluitar contra el càncer de ronyó que tindrà lloc el proper 18 de novembre i que des de fa 7 anys organitza el club A 4 el Km. I és que tal i com dèiem al principi, cada persona pot tenir una motivació diferent per córrer i aquesta és possiblement la major grandesa d’aquest esport. Un esport amb múltiples cares que atrau persones amb perfils ben diferents. Un esport a l’abast de tothom que serveix de vàlvula d’escapament per a molts dels nostres veïns i veïnes.