Club de Tir amb Arc les Franqueses

“El tir amb arc t’obliga a centrar-te i oblidar els problemes durant l’estona que ets al Club”

 Quan parlem d’esports sempre ens venen al cap el futbol, el bàsquet i els esports que mouen masses. Si pensem en esports olímpics la nostra ment s’obre una mica més i ens porta a visualitzar imatges de gimnàstica rítmica i natació. El Tir amb Arc és un d’aquells esports que difícilment et ve al cap, a no ser que participis en el algun club. Al nostre municipi en tenim un, el Club de Tir amb Arc les Franqueses, i en aquesta edició de la revista ens hi hem posat en contacte. 

Fa més de 20 anys que va crear-se el Club de Tir amb Arc les Franqueses, i n’hem volgut parlar amb la nova junta que s’ha posat al capdavant de l’entitat aquest darrer any. Ens arribem a les seves instal·lacions, a les antigues casernes militars, i allà ens reben en Bernabé Martínez i en Santi Olivé. Ens coneixem de fa temps i recorden que els vam fer una entrevista ara fa molts anys, i diuen que han canviat moltes coses. Aleshores ells començaven i comenten que el Club també ha canviat molt, que ja no té res a veure amb el que ens van explicar fa una colla d’anys. Tots dos remarquen que són part de la nova junta que s’ha format, però no són nous en això, són els fundadors del Club. Fa 21 anys que treballen colze a colze i ara, set anys després, s’hi han posat novament al capdavant, després d’haver deixat pas a altres companys. Comenten, entre riures, que ara ja saben algunes de les coses que van fer malament en aquells inicis i intentaran no repetir-les.

El Club de Tir amb Arc el van crear en Bernabé juntament amb el seu germà. Ens explica que tota la família va ajudar-los a netejar el local, que els va cedir l’Ajuntament,  acabat d’abandonar pels militars: “Era una nau enorme amb tot de ferros, casquets de bala… vam treure de tot d’aquí dins”. Tots junts van construir les primeres dianes amb cartró, “ho fèiem tot manualment”,  però ara presumeixen de tenir una de les millors instal·lacions de tir amb arc de Catalunya. Practiquen el tir en galeria dins la nau, també tenen cedit el camp de tir de 90 metres i l’única espineta que els queda és poder muntar un circuit per practicar la modalitat de bosc. Ens expliquen que tot i que el municipi compta amb grans extensions de bosc, tot ell és privat i “ tenir un circuit d’arc al mig del bosc espanta, perquè realment no es coneix l’esport”. Ara estan en tràmits per fer un pacte amb un club del Figaró que té un circuit de bosc i crear un interclub en què els socis d’ambdós puguin utilitzar les diverses instal·lacions.

Recorden, rient, que quan van inscriure l’entitat els van dir que un club de tir amb arc a les Franqueses no duraria ni un any perquè era un esport massa elitista. Ells remarquen que això ha canviat. Consideren que és un esport familiar, com ens diu en Santi: “Venen els pares, amb els avis i els nets, tothom hi té cabuda, simplement cal escollir  i ajustar l’arc adequat”, i vint-i-un anys després han demostrat que no era una idea tan esbojarrada. Actualment compten amb 130 socis.

Deu anys després de la fundació del Club van crear l’Escola de Tir i avui en dia segueix essent el seu principal objectiu. Parlen orgullosos dels vint-i-set nois que ara mateix hi tenen apuntats, entrenats per en  Lluís Culí, arquer i psicòleg esportiu, qui gràcies al seu mètode d’entrenament està portant als nois a aconseguir molt bones posicions en les competicions. Diu Bernabé: “L’aposta més forta és l’escola dels nens perquè això és el que marcarà el futur del club; d’ells n’han de sortir els futurs socis que l’hauran de tirar endavant”.

Tot i això, des del passat estiu el Club de Tir amb Arc les Franqueses ha decidit apostar per fer més coses pel poble i pel soci, tal i com ens comenta en Bernabé:  “El soci és l’amo del Club i això no s’ha d’oblidar mai, nosaltres només en som els gestors. A molts dels socis no els hi interessa la competició, el que volen és venir a divertir-se”. Pel que fa a participar més activament al municipi, ja fa uns mesos que ens els podem trobar en l’organització d’activitats a les festes majors, a la Fira d’entitats… La idea és tornar a fer les Tirades Nocturnes que s’havien fet fa anys, amb sopar de germanor inclòs, ens puntualitzen; emulant Antonio Rebollo, qui va ser l’encarregat d’encendre la XX Cremada de l’Ajuntament organitzada pels Diables els Encendraires.

La seva fita per aquests propers anys és molt clara: “Expandir-nos i mantenir-nos; que tothom sàpiga que som aquí”. I pel que ens expliquen l’expansió la podrem veure tots: participen activament al Juliol esportiu, fan activitats amb totes les escoles del municipi, organitzen cursos conjuntament amb Apadis, volen tornar a col·laborar amb l’Institut Lauro en el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Conducció d’Activitats Físicoesportives en el Medi Natural com ja havien fet en altres ocasions… i tot això sense oblidar-se de les cites més populars com són les festes majors, les fires i sobretot les trobades de socis.

Properament podrem veure’ls a la Fira d’Entitats i Mercat de Nadal, però si voleu provar la vostra punteria podeu trobar en Santi cada dimecres de 18.00 a 19.30 hores al local situat a les antigues casernes militars i allà mateix ell us buscarà l’arc més adequat i us ajudarà a gaudir d’aquest esport olímpic en la modalitat que més gràcia us faci.