Cantaires de Corró d’Amunt, germanor i música

Quan llegiu aquest article, el curs escolar ja s’ha acabat. També ha acabat el curs per als Cantaires de Corró d’Amunt, coral creada fa uns 6 anys i mig al recer de l’Associació de Veïns de Sant Mamet, de Corró d’Amunt. I què millor que celebrar-ho amb un concert de final de curs, com el que van fer el passat diumenge 17 de juny, en companyia del Cor del Camp de l’Arpa de Barcelona. Per parlar dels Cantaires, ens trobem amb Rosa Estrada, que ha viscut des de la seva creació tot el que ha passat, i Teresa Colomé, que s’hi va incorporar fa uns 3 anys.

Els Cantaires de Corró d’Amunt es van crear durant un mes de febrer, el de 2012, perquè havien començat a cantar caramelles i aquell any volien fer-ho molt millor per Pasqua. La primera directora va ser Núria Altimira, que tenia estudis de música complets. Durant aquells mesos fins a l’estiu i el següent curs, posaria les bases d’aquesta colla d’amics i amigues que volien cantar junts. Però motius personals li van impedir continuar. La segona directora va ser Núria Maynou, que també disposava del coneixement musical necessari per a aquesta tasca, però novament les circumstàncies de la vida la van allunyar del cor. En vista de la situació, un dels membres dels Cantaires va contactar amb Marc Tost de Granollers. Des de llavors fins ara, ha exercit de director.

Quan es va crear, ja es va decidir que es posaria en marxa sota l’aixopluc de l’Associació de Veïns de Sant Mamet, de Corró d’Amunt. De fet, la relació amb l’Associació serveix per no haver de constituir una altra entitat. Així mateix, també se senten llavor de Sardanistes Franquesins, ja que va ser en uns cursets de sardanes a Corró d’Amunt que va anar prenent força la idea de fer una coral i una entitat sardanista, que amb el temps s’acabaria fent realitat.

Al principi l’assaig el feien els divendres, perquè algun dels membres només venia a Corró d’Amunt el cap de setmana; més tard van canviar-ho i ara el fan els dimarts a 2/4 de 9 del vespre. Actualment són 27 cantants més el director, que es troben cada dimarts de setembre a juny. De tota la colla, tenen un grupet que discuteixen com enfocar certs temes organitzatius i es fan dir Les xalanes, encara que no cal gaire gestió perquè s’organitzen molt bé. Sobretot quan es tracta de fer celebracions, amb poca estona tenen un excel·lent sopar muntat amb la col·laboració i habilitats culinàries de cadascun dels cantaires.

Pel que fa a les actuacions, tenen com a habituals la trobada de corals que es fa al Teatre Auditori de Bellavista, promoguda per l’Associació d’Intercanvis Culturals, i el Concert de final de curs (aquest any acompanyats pel Cor del Camp de l’Arpa de Barcelona, que també dirigeix el director Marc Tost). Així mateix, també participen tres o quatre vegades a l’any en celebracions religioses de la parròquia.

El repertori del cor s’ha anat ampliant de mica en mica. Primer van treballar sardanes i havaneres que fossin fàcilment assolibles pels Cantaires. Entre les sardanes que han cantat destaquen L’Empordà o La Moreneta. Pel que fa a les havaneres n’han cantat tant de més conegudes, com El meu avi, El canó de Palamós o Vell pescador, com altres de menys, com La xalana, Havanera del Vallès i El noi de les xarxes.

Aquest any han preparat cançons de musicals, entre les que destaquen Els miserables, un tros de La conquesta del Paradís o L’himne dels pirates de Mar i Cel. De cara al curs que ve esperen combinar algun d’aquests musicals amb noves propostes. El seu director els diu que són molt aplicats perquè aquest any, la setmana abans del concert de final de curs, van anar a veure Els miserables a Mataró. El problema és que es van trobar obres, l’autocar es va posar en un carrer sense sortida i van arribar tard. Com que eren uns quaranta, van haver d’esperar per començar l’obra fins que ells no hi van ser. Diuen que va valer la pena per la motivació. En aquesta línia motivadora, a final de l’any passat van gravar un video-clip de felicitació del Nadal amb la cançó Em dones força, de la Marató de TV3. També han tingut en el seu repertori, en algun moment, cançons clàssiques com el Va, pensiero de Verdi o Guantanamera, que han anat intercalant amb aquests projectes.

Pel que fa a la relació amb la resta del municipi, han participat alguna vegada en la Festa de la Vellesa celebrada a Llerona i van rebre la visita del Cor Camins. I amb altres corals de fora del municipi, l’any passat van visitar al Cor del Camp de l’Arpa a Barcelona i abans havien rebut la visita de la Coral de Santa Eulàlia de Ronçana i del Cor Femení de Granollers.

Finalment, reconeixen que no tenen gaire veus masculines, ja que en aquest moment són 4 tenors i 4 baixos, dels 27 cantaires. Aprofiten aquest espai per fer una crida de cara al setembre, especialment a tots els homes de les Franqueses i rodalies. Per contactar amb els Cantaires de Corró d’Amunt, es pot anar un dimarts al vespre, a partir de les 20:30 hores, durant el curs escolar, a les Antigues Escoles de Corró d’Amunt.