Cor Camins, de l’escola als escenaris

Des de fa quatre anys comptem al municipi amb el Cor Camins, que com el seu nom indica ha nascut en el si de l’Escola Camins de Corró d’Avall. El primer dia, tot just una desena de pares es va apuntar a la iniciativa. A dia d’avui, en canvi, el cor ha transcendit la pròpia escola, s’ha constituït com una entitat independent i gairebé ja són 25 membres. Diuen que el seu objectiu és portar un repertori de qualitat arreu, i participar en esdeveniments del nostre municipi i de pobles del voltant. No hi ha dubte, però, que aquest cor emana optimisme. Assistim a un dels assajos i parlem amb gairebé tots els seus cantants en una aula de l’escola, on assagen cada setmana.

Hi ha una cançó de tuna en castellà que diu “Trista i sola, sola es queda l’escola…”. Aquesta no seria la millor descripció de l’Escola Camins de Corró d’Avall un dilluns al vespre durant el curs escolar. I és que una vegada els infants han deixat les aules, han acabat les activitats extraescolars i el servei de neteja ho ha deixat tot a punt per l’endemà, s’obren les portes de l’escola i els membres del Cor Camins arriben per assajar el seu repertori. Un dilluns del mes de juny ens hem afegit a aquest assaig per conèixer millor des de quan canten, què canten, quins projectes tenen.

El Cor Camins es va crear fa quatre anys, a l’abril de 2013. L’escola Camins tenia -i té- un projecte educatiu basat en les arts, i entre elles el cant coral hi jugava un paper important. Tots els alumnes feien sessions de cant coral i es va pensar que seria bo que els infants veiessin que el que ells feien a l’aula també ho practicaven els adults. Així va ser com va néixer la idea. L’Helena Turon havia estat cantant en un cor i allà havia conegut en Daniel Pérez, l’actual director. Així que va fer la proposta a l’Escola i a l’AMPA, tant uns com altres van estar d’acord en donar tot el suport necessari per tirar endavant un cor de pares i mares. Es va posar papers per tota l’escola anunciant un dia d’assaig, i el primer dia ja eren unes 10 persones, tots ells pares o mares dels alumnes del centre. Actualment són 23 cantants més el director. I es troben cada setmana, excepte vacances escolars, els dilluns de 9.30 a 11 del vespre en una aula de l’Escola Camins.

La responsabilitat de l’èxit d’aquesta entitat recau, en bona part, en el seu esperit optimista. “Música i diversió” és el seu lema. Tota una evidència que en aquest cas, el cant és un instrument per conèixer gent, passar-s’ho bé i expressar-se. I és que afirmen que cantar és una activitat que l’ésser humà porta inscrita en el seu ADN, perquè des del moment en què estem al ventre matern, quan tot just som un conjunt de cèl·lules, ja sentim les nostres mares cantar i ballar.

Últimament el Cor Camins ha passat a ser una entitat amb personalitat pròpia, independent de l’AMPA que el va acollir en la seva creació, ja que aglutina no només pares dels infants de l’escola, sinó també altres persones. I això els estatuts de l’AMPA no ho contemplaven.

El repertori i l’estil del cor s’ha anat creant a poc a poc. El cor no va néixer amb la idea de fer un estil concret de música i han estat els mateixos cantants, amb les seves preferències, els que han anat decantant l’estil principal cap al pop-rock i cançons d’autor. Interpreten allò que en podríem dir “cançons de  tota la vida” com El Rossinyol o Santa Nit, però si per alguna cosa destaquen és per haver incorporat cançons molt més actuals. Canten Boig per tu -de Sau-, Paraules d’Amor -de Joan Manuel Serrat-, Hallellujah -de Leonard Cohen- o Angels-de Robbie Williams-. Com veieu un conjunt de peces que volen connectar amb totes les edats i amb tots els gustos musicals.

A més, aquest 2017 han desenvolupat un projecte, el concert teatralitzat Coi de Cor! que es va posar en escena el mes de març a la sala Lledoner de Mollet del Vallés i el mes de maig al Teatre Auditori de Bellavista, aconseguint omplir l’aforament. A part, cada any tenen a l’agenda alguns concerts fixos: el de Nadal, el de la diada solidària a la plaça de l’Espolsada (organitzat per Viu Sa) i el de final de curs. El Cor també ha participat en la Festa Major de Corró d’Avall i en la Diada de l’11 de setembre.

Així mateix, també han fet actuacions conjuntes amb tots els cors que hi ha al municipi i amb cors d’altres municipis. Per exemple, en una Diada van interpretar La balanguera amb el cor El Poble format per cantaires de tota Catalunya, i al concert solidari han cantat amb la Coral Xeremella i amb el Cor de la Gent Gran. El cor ha tocat altres estils ja que el 2014 va col·laborar amb els Amics de la Sarsuela de Mollet representant la sarsuela Cançó d’amor i de guerra.

Dos dels trets que el director ha volgut donar al cor és que els cantants es moguin durant el concert i que no portin partitures. Això va costar al començament, però de mica en mica tothom s’hi ha adaptat. Cantar amb llibertat i expressar amb la veu i amb el cos són trets imprescindibles per un cantant. La recerca de la màxima qualitat possible i gaudir dels assajos i dels concerts són els eixos en què es basa.

Finalment, reconeixen que estan mancats de veus masculines, tenors i baixos, i aprofiten per fer una crida de cara al setembre a tots els homes de les Franqueses i rodalies, que s’animin a anar-hi i provar. Poden trucar al telèfon 666.693.066 (Daniel Pérez). El proper concert serà la primera setmana de setembre ja que tenen previst actuar a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Podeu trobar més informació del Cor Camins al seu facebook (https://www.facebook.com/corcamins).