A les Franqueses no han sonat les alarmes d’avís químic.

Protecció Civil de la Generalitat ha provat avui dilluns dia 4 de novembre de 2013, a partir de les 10 h del matí, les 84 sirenes de la xarxa d’alarmes d’avís de risc químic del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) de setembre de 2013.
A través de twitter, facebook i una app per a telèfons mòbils, Protecció Civil sabrà si les sirenes repartides per 37 municipis de Catalunya es percep correctament per l’àrea de 137km2 prevista ja que la ciutadania podrà informar sobre el desenvolupament de la prova.
Des de fa setmanes, @emergenciescat informa de la realització de la prova i dels consells d’autoprotecció a seguir en cas de sentir les sirenes d’avís a la població. L’objectiu doncs, no és tan sols la comprovació de l’estat de les alarmes, també ho és la familiarització de la població amb el so de les mateixes per tal de que s’actuï en conseqüència.
A la comarca, les alarmes han sonat a Granollers, Canovelles i Montornès a les 10:20 h (inici alarma) i a les 10:30 h (fi alarma). L’alarma sona a través de les sirenes instal•lades al territori, i consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons i finalitza amb un senyal continu de 30 segons de durada.
Malgrat això, a les Franqueses s’ha sentit només a Bellavista per proximitat amb Granollers ja que l’alarma per riscos químics es demontà quan DELSA va marxar de les Franqueses.
Les sirenes de Granollers, situades al Polígon Congost (Palou); el Parc Lledoner i l’aparcament ADIF; i les sirenes de Montornès del Vallès (a les instal•lacions de Repsol i Turó de les Tres Creus) pertanyen al Sector Químic del Vallès Oriental-Vallès Occidental.

Mesures a prendre en cas d’avís de risc químic: La mesura de protecció més segura en cas d’accident químic seria confinar-se a l’edifici més proper i tancar-se fins a la finalització de l’avís. Es recomana que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència. Els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció serien no utilitzar el telèfon mòbil si no fos imprescindible, i no quedar-se a l’interior del vehicle.