Ginebra i tònica, matrimoni de moda


En els darrers temps, el gintònic s’ha posat de moda. No hi ha dubte que és un combinat que dóna molt de joc; es pot prendre a mitja jornada, al vespre o com a aperitiu. És refrescant i les bombolles ens donen sensació de saciar la set. El toc amarg de la tònica i l’acidesa cítrica ens fa venir salivera, preparant-nos per menjar. A més, admet molts ingredients que li donen un toc distintiu: uns talls de cogombre, un raig de rom, de triple sec, etc.

Al mercat actual trobem una bona varietat de tòniques. N’hi ha que tenen un sabor molt interessant com la Fever-Tree o, fins i tot, d’artesanes com l’anglesa Fentimmans -fundada el 1905 i que per la seva fermentació amb herbes naturals té un 0,5% d’alcohol que fa que la unió entre ginebra i tònica sigui quasi immediata, resultant un millor gintònic-.

L’altre ingredient fonamental d’aquest combinat és, sens dubte, la ginebra, destil·lada a partir de fruites de ginebre amb petites proporcions de productes botànics com pell de cítrics, anís, regalèssia, canyella, safrà, baobab, encens, nou moscada, escorça de càssia, etc.

Els orígens de la ginebra remunten al 1600. Com la majoria de destil·lats, el seu origen és medicinal. Temps enllà es venia a les farmàcies i era receptada per prevenir la pesta bubònica, millorar el mal d’estómac, guarir problemes renals o lumbàlgies, etc. Però, com es van trobar, la tònica i la ginebra? El combinat de ginebra i tònica va néixer al tròpic, amb l’objectiu d’emmascarar el gust de la quinina que es feia servir per prevenir la febre bubònica.

Entre les ginebres, la millor és l’anomenada London Dry, seca i sense cap mena de conservant ni sucre. Actualment, però, les que estan més de moda són les denominades premium. Aquestes són de millor qualitat, amb una molt bona matèria prima, i amb més de dues fermentacions. Per altra banda, les de més anomenada són la Hendrick´s, la Citadelle o la G’Vaine –molt més recent i feta a partir d’un destil·lat de raïm. D’altres són, la Bulldog, la Blackwoods vintage o l’excepcional Blackwoods vintage.

I per acabar, els altres ingredients del combinat són la llima o la llimona, que únicament amb un raig o fregades a la copa, ajuden a aromatitzar aquesta beguda.

Voleu preparar un gintònic?

Refredeu el got o copa i poseu-hi força gel. Passeu la llima o llimona per la boca de la copa i afegiu-n’hi un raig. Afegiu-hi la ginebra, en una proporció que vagi entre el 25% i el 50% del contingut; si ho hem fet bé, el gel sona al tirar-hi la ginebra. A continuació, acabem d’omplir la copa amb la tònica. Remenem tot el contingut i donem uns copets al fons de la copa.

Bona primavera.