“Novel food”: De què parlem, quins aliments són, d’on procedeixen… aporten beneficis nutricionals? 

Els nous aliments, o “novel food”, es defineixen com aquells productes que no havien estat consumits a la Unió Europea abans del maig de 1997, moment en què entra en vigor el primer reglament d’aquests aliments. 

Són productes desconeguts o innovadors que arriben al mercat per fer més variada l’oferta alimentària o millorar prestacions d’aliments ja existents. 

Tenen diferents procedències: 

–  Els creats al laboratori, com ara els edulcorants. 

–  Els creats utilitzant noves tecnologies, com l’encapsulat, amb l’objectiu de millorar aspectes organolèptics com el gust, l’aroma o el color. 

–  I tots aquells aliments consumits fora de la Unió Europea.  

Foto: Creative Commons

En qualsevol cas, és l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) l’encarregada de garantir que els aliments siguin segurs pel consumidor, estiguin correctament etiquetats i, en el cas que estigui destinats a substituir-ne un altre, que no desafavoreixi nutricionalment al consumidor.  

En la majoria de casos es tracta d’ingredients, i s’especifica l’ús i les quantitats màximes que se’n poden utilitzar. 

Alguns d’aquests nous aliments inclouen noves fonts de vitamina K, com la menaquinona; extractes de productes ja existents, com l’oli de krill antàrtic;  productes agrícoles com les llavors de xia; o aliments derivats de nova producció, tractats amb UV.  

Dins d’aquests s’inclouen els aliments funcionals amb efecte potencialment positiu per a la salut, gràcies a l’omega 3 DHA per controlar el colesterol, algunes vitamines, antioxidants o àcids grassos per a esportistes. 

Afegeixo link amb les principals característiques d’aquests aliments, que aporta informació alimentària per a un consum responsable d’aliments.  

https://acsa.gencat.cat/web/.content/_Publicacions/Informacio-temes-especifics/infografia_nous_aliments_castella.pdf 

ANA CALONGE VALLEJO 

Diploma Infermeria CAP les Franqueses 

Màster en Alimentació i Nutrició  


Zenc – zinc 

Foto: Creative Commons

Un mineral que no se sol valorar prou és el zenc, tot i que ajuda a mantenir els sentits de l’olfacte, el gust, i les funcions oculars normals. El zenc es troba en una àmplia varietat d’aliments 

Entre els aliments d’origen animal que contenen zenc hi trobem les ostres, la carn vermella, el rovell d’ou, el fetge, les sardines i el marisc. Entre els d’origen vegetal, destaquen: el llevat de cervesa, les algues, els llegums, els bolets, les nous, la lecitina de soja, la soja i els cereals integrals. 

                    

Ramon Velayos 

Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària 

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *