M’acompanyeu a can Paulo?

Torre de can Paulo, 2023

Avui ens fa de memòria del temps Carme Cors Marquès, que ens diu que si la deixen farà noranta anys, i que ens recordarà casa seva, can Paulo. És encantadora i té una memòria excel·lent! Per veure de quina casa parlem, m’agafa el mòbil i m’ensenya la foto de la casa actual. Ella ha fet un esbós del que té a la memòria de com era la casa, perquè dibuixa molt bé, i m’ensenya la torre i em diu «La meva habitació donava a la finestra d’aquesta torre. Jo veia tot el poble de Llerona i l’església des d’allà».  

Reculem en el temps! Som a Baix el Pla i hem agafat el camí de Can Toni, fins al barri de can Tries, conegut així perquè de la casa de can Tries se’n desprengueren les parts corresponents a can Paulo,  a can Roqueries Vell i a can Rodoreda Vell. Al costat hi ha can Tomàs i un xic més enllà, can Llampalles.  

Can Paulo era una masia peculiar, perquè tenia i té una torre circular alta. «És una torre que no es veu des d’enlloc. Potser des de can Llampalles i prou», ens diu la Carme.  

Pares de la Carme, Joan Cors i Margarida Marquès.

En el llibre Santa Maria de Llerona. Un poble amb arrels, de Joan J. Vallicrosa,* es diu: “la torre rodona de defensa […] que avui pertany a can Paulo. La gent gran del pla li manté el nom de torre de Sant Pere […]. La seva finalitat seria protegir la casa i, tal volta, la Via Mercadera, que passava a prop […].” 

La casa ha de tenir més de tres-cents anys.   

D’on ve el nom de can Paulo? Algun propietari Paulo? No ho sabem pas. En una escriptura de 1910 trobem que en diuen can Paulo del Pla i que l’identifiquen amb el número 55, però no en tenim més informació.  

Els pares de la Carme, Margarida Marquès Girbau, de ca l’Esteve, i Joan Cors Llonch, de can Paulo, van venir a viure a la casa quan l’avi Jaume Cors Delhom es va morir i l’àvia Teresa Llonch Serra es va quedar sola. «El pare va fer de mosso a can Jovany des de molt petit i quan es va casar amb la mare van viure un temps a can Pous de Baix, abans de venir a can Paulo», explica la Carme.  

«Jo sempre he estat “la nena de can Paulo”. Els meus germans els deien “Jaume” i “Isidro”, però per a mi no hi havia nom», diu enriolada. 

Quan li pregunto pels records que té de la casa em diu que tenia una portalada molt gran, que encara s’ha conservat, dues finestres grosses i dues de petites a dalt. «La mare cada dia espolsava els llenços al pedrís de la finestra», recorda. «A la torre hi havia el galliner amb les gallines. El cavall el teníem dins de la casa, a sota la torre, i també allà hi havia el celler de vi. La casa era gran, però tenia poques habitacions. La mare sempre havia fet el pa, perquè teníem forn de pa i pastera. El foc a terra sempre estava encès. Per cuinar agafàvem brases del foc i les posàvem als fogons de carbonet. La mare, com que feia de mocadera, quan tenia molta feina em deia: “quan la busca sigui aquí, ja pots tirar l’aigua a l’arròs”. La quadra llindava amb can Rodoreda. Totes les cases es tocaven.” 

M’explica la Carme que a can Paulo vivien de pagès. Tenien porcs, vaques, conills, gallines i un cavall per llaurar. «La mare es cuidava del menjar i treballava de mocadera. A Llerona hi havia dues mocaderes, la mare i la de can Minguet. La mare anava a moltes cases: a can Parets, a can Màrgens, a Can Casanovas a fer botifarres… i el divendres feia de mocadera a ca l’Elvira. Treballava molt. Abans gairebé cada casa feia la matança del porc. El “matarife” o matador era el Gregori i en Pepet de can Xerric. Pensa que hi havia hagut tres matadors a Llerona! El Pep de cal Xerric sabia esmolar els ganivets molt bé! El pare sempre era al camp, a la vinya, als avellaners de ca l’Esteve o a la vinya de Marata. També era caçador», ens diu. 

«Jo anava en bicicleta cada dia per can Llampalles, can Patusca i cap a cal Serrat, la primera casa de la Garriga, on aprenia a cosir. En vaig aprendre molt de la modista. Ella deia que era una “modista de secà”, perquè en sabia molt, però no tenia títols. Jo era el seu maniquí o emprovadora. Si s’havia d’anar a buscar galó a la Garriga, hi anava amb una condició, que la Maria em deixés una tovallola per anar al balneari. M’agradava molt! Allà donaven sabó, però havies de portar la tovallola. A casa no hi havia cap banyera i només ens podíem banyar en galledes. Teníem comuna i prou. Recordo que l’aigua del pou era fresca a l’estiu i calenta a l’hivern, i quan omplíem el safareig per rentar, m’hi posava amb un viso. M’agrada molt l’aigua!», comenta la Carme. 

Carme Cors Marquès al camp de blat de moro de can Paulo (anys cinquanta del segle passat)

«La llet, la portàvem a can Capella, perquè era el punt de recollida. Hi posàvem l’etiqueta i un camió la passava a recollir. 

»També recordo quan anàvem a collir avellanes amb el meus germans.  

»La riera es passava per una passera de fusta, però si venia molta aigua, s’emportava la passera de can Diego i havíem d’anar pel pas de la Creu.  

»També recordo que el pare caçava crancs i peixos a la resclosa de Rosanes. Eren tan negres i  quedaven tan vermells quan es coïen! 

»Vaig anar a col·legi amb el mestre Masses i quan va plegar vaig anar a les monges, amb la bicicleta del meu germà, perquè abans no hi havia bicis de noia. 

»Alguns matins anava a buscar herba per als conills i a la tarda, a cosir sempre.»  

Família Cors Marquès: els fills, Isidro, Jaume i Carme, i els pares, Margarida Marquès i Joan Cors, amb el gos Arruix, al paller de Can Paulo (anys quaranta del segle passat)

Un diumenge, a La Unió de Granollers, ens diu que va conèixer qui seria el seu marit, Josep Bufí Brutau, i de can Paulo de Llerona va anar a viure a can Bufí de Corró d’Avall. Ens explica que la Carme de can Roqueries sempre li deia «quan et casis, et regalaré una gibrelleta», perquè abans només hi havia comuna a les cases, i «quan em vaig casar, em va regalar la gibrelleta, colònia i cent pessetes, que aleshores era un regalàs!», exclama! La Carme i el Josep van tenir quatre fills: en Salvador, en Joan, la Montse i la Maria. «Els nets m’han ensenyat a fer anar al mòbil, perquè han marxat a fora a estudiar», explica. «Cada dia ens passa un whatsapp a tots», diu una de les netes.  

La Carme diu que quan van tornar fa poc a can Paulo, ara amb nous propietaris, va estar contenta de poder-hi entrar i de recordar com era i com és ara la casa. Conserva les fotos en el mòbil i se les mira amb molta il·lusió.  

La Carme té una energia digna d’admirar i la neta ens diu que juga al Paraulògic i tot, però com que escriu les paraules tal com sonen, algunes no les troba.  

Dibuix amb carbonet fet per Carme Cors Marquès, a partir del record que té de can Paulo, any 2023

És un privilegi haver pogut parlar amb la Carme de Can Paulo i d’haver fet memòria de festes majors d’abans, de les botigues de can Gregori o de can Pep, i fins i tot del temps de guerra i dels tiquets de racionament.   

Quan marxo, m’ensenya una foto dels pares i dels germans amb un paller enorme a l’era de can Paulo. Gràcies, Carme i gràcies Juan Moya, nou propietari de can Paulo, per haver-nos fet de memòria del temps d’una casa amb tants anys d’història i per haver compartit aquests records. Per molts anys! 

Montserrat Pocurull Roca 

    

* Vallicrosa i Maynou, Joan J. Santa Maria de Llerona: Un poble amb arrels. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1990. (Cavall Bernat; 18), p.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *