Editorial: “Tacticisme local”

Ja sabem que les eleccions són una fita cíclica. Votem cada quatre anys  i inevitablement això comporta també que els nostres pobles pateixin un temps d’inacció i tacticisme, tot i que ben mirat també podria ser un temps d’oportunitats per reflexionar tots plegats.

Després de les eleccions també hi haurà un període de tacticisme pactista i de situar-nos a lloc. Tot plegat s’allarga força temps. Un temps valuós que, per exemple una empresa privada, no es podria permetre. La cosa pública sí, perquè és “de tots” i a la vegada de ningú. I el genet que hauria de portar el fuet sovint està per altres coses o no es recorda d’esperonar els que estiren del carro. I no s’equivoquin, perquè aquests genets -els qui hauríem d’exigir màxima diligència en la gestió dels nostres recursos- som els ciutadans.

D’altra banda, hem de tenir en compte que la competència i la diferència d’idees són una part inherent de la política i, per tant, no es pot evitar que hi hagi confrontacions entre els partits. No obstant això, és important que aquestes confrontacions es desenvolupin de manera constructiva, i que no es converteixin en un obstacle per a la consecució de les solucions necessàries per afrontar els reptes que té la societat.

Malauradament, al nostre municipi fa alguns mesos que vivim una confrontació gairebé personal d’aquestes. Una confrontació entre partits que tindrà efectes més enllà de la data de les eleccions i que probablement condicionarà els pactes postelectorals i l’estratègia que vulgui seguir el nostre proper alcalde.

Tot sabem que l’actitud dels partits polítics és fonamental per a la salut democràtica de la nostra societat, i cal que siguin conscients dels seus efectes sobre la ciutadania i sobre el futur del municipi. Una vegada més demanem que abandonin les picabaralles personals i el tacticisme i ens arremanguem per millorar els nostres pobles i el conjunt de la nostra societat. I si cal que els genets traguem el fuet… doncs preparem-nos!