No sabem què respirem 

Sovintegen a les xarxes les queixes per sorolls provinents del polígon de l’altra banda del Congost, a tocar de Corró d’Avall i Llerona, un problema que no es resol. També s’expressen queixes pel soroll del circuit de Montmeló, que se sent des de molts punts del municipi i de la comarca. És una contaminació que percebem, que genera molèsties i que té conseqüències en la salut de les persones adultes i en el desenvolupament dels infants. 

Indústries i Circuit generen també una altra contaminació menys perceptible, un enemic invisible que no coneix fronteres: la contaminació atmosfèrica, difícil de mesurar sense els estudis i instruments adequats. En general, les estacions que mesuren la contaminació tenen en compte només les partícules PM 10, però n’hi ha d’altres, molt més petites i més perilloses, que cap filtre no atura i entren directament al nostre organisme. De les estacions que hi ha a la comarca, només la de Mollet mesura les PM 2,5.  

Les estacions permanents més pròximes a les Franqueses són la del sud de Granollers i la de Tona. Fa anys que n’hauríem de tenir una al municipi, perquè per estar segurs de la qualitat de l’aire que respirem no n’hi ha prou amb mesures puntuals. 

 

Maria Forns i Roca 

Sal-CUP les Franqueses