El semàfor de la sequera 

D’un temps ençà, el concepte de sequera és present en la nostra vida quotidiana, ja sigui a través de les notícies que constantment apareixen als mitjans de comunicació o bé en el canvi d’hàbits del nostre dia a dia. Però què és la sequera i què podem fer nosaltres, com a ciutadans, per minimitzar aquest tipus de risc?  

En primer lloc, cal definir la sequera com aquell període llarg que temps durant el qual plou per sota del que és habitual i això fa que hi hagi un desequilibri entre l’aigua natural que està disponible i la que consumim.   

Aquesta no és la primera vegada que patim una situació així en el nostre territori, ja que entre el 1944 i el 1950 hi va haver una de les sequeres més importants de la península Ibèrica, que va provocar restriccions de subministrament d’aigua en diverses poblacions. Des d’aleshores, la precipitació anual a Catalunya ha anat disminuint al voltant d’un 1,5% cada 10 anys fins arribar al 2021 que va ser un any sec, amb un 22% menys de precipitació del que seria habitual.  

Aquest fet, juntament amb les evidències que ens trobem davant una emergència climàtica, fa que haguem de prevenir fenòmens com ara la sequera. És a dir, hem de fer un bon ús de l’aigua per adaptar-nos al canvi climàtic. Ara estem més preparats per afrontar una sequera que fa 10 anys. I com ho podem fer? Estalviant aigua. Com? Per exemple, instal·lant airejadors d’aigua a les aixetes de casa, dutxant-nos en comptes de banyar-nos, fent rentadores sempre plenes, no utilitzant el vàter com una paperera o regant les plantes amb l’aigua de bullir les verdures.  

Com podem saber si estem en sequera? El Govern de la Generalitat va aprovar l’any 2020 el Pla Especial de Sequera (PES) que pretén assegurar l’abastament d’aigua a la població i que compta amb cinc escenaris: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència, on s’apliquen diferents mesures de gestió de l’aigua. Com que no plou el mateix a totes les zones de Catalunya i, a més a més, hi ha molta variació climàtica, el territori s’ha dividit en 18 zones (també anomenades Unitats de gestió de sequera) per a gestionar millor l’aigua.  Aquestes zones s’han representat en un visor (mapa) on cada zona té un color diferent segons l’estat de sequera en què es troba. Així doncs, tenim des del blau (que vol dir situació de normalitat) fins al vermell (situació d’emergència) passant pel verd, el groc i el taronja que són les fases entremig. Aquesta graduació de colors s’anomena el semàfor de la sequera, i ens serveix per saber en cada moment en quina situació de sequera es troben les diferents zones del nostre territori. Aquesta i moltes més informacions es poden consultar al web https://sequera.gencat.cat/  

Foto: Visor de la sequera en data del 25 de novembre de 2022, representat amb els colors del semàfor de la sequera. 

Foto: Visor de la sequera en data del 25 de novembre de 2022, representat amb els colors del semàfor de la sequera.

Font: https://sequera.gencat.cat/ 

 

Olga Alcaide (biòloga)