El liberalisme, sinònim de llibertat personal 

El liberalisme és sinònim de llibertat personal i de mercat, i és la filosofia econòmica que millor funciona.  En un sistema liberal i capitalista tothom hi guanya. No és de suma zero, sinó que crea riquesa i ha permès a milions de persones sortir de la pobresa. Aquest sistema ha fet que avui siguem molt més rics que els nostres avantpassats, gràcies als canvis que es van iniciar amb la revolució industrial. Aquest enriquiment de la societat s’ha aconseguit amb mà d’obra i recursos naturals, però sobretot amb innovació; amb la creació de noves idees i la seva lliure difusió. 

I una condició necessària perquè hi hagi innovació és la llibertat. Quan les persones són lliures, poden convertir les seves idees en realitat. Les diferents idees i alternatives que van sorgint en un context de llibertat van competint entre si, i d’aquesta dialèctica sorgeix el guany que s’escampa per la societat i l’enriqueix. 

El liberalisme, però, implica maduresa personal. És un sistema de pensament d’adults lliures. La resta de filosofies econòmiques són més paternalistes i intervencionistes. A més, està en lluita continua a dreta i, sobretot, a esquerra perquè el liberalisme és el principal enemic de totes les doctrines totalitàries. 

 

Amador Doncel Márquez  

Regidor i portaveu de Ciutadans les Franqueses