Viure sense cap oficina bancària

El BBVA ha decidit tancar la seva oficina a Bellavista, l’última que quedava a tot el barri.

Des de finals del mes de setembre, Bellavista no compta amb cap oficina bancària. El BBVA, l’entitat que encara hi tenia presència, ha decidit tancar la seva seu argumentant motius empresarials. El resultat és que ara els 9.000 habitants de Bellavista s’han de desplaçar una distància considerable si necessiten dur a terme qualsevol gestió bancària de manera presencial. Una situació que encara es fa més greu si tenim en compte que bona part dels veïns del barri són gent gran. Un grup de veïns han constituït una plataforma per mirar de trobar solucions, però a hores d’ara les entitats bancàries hi mostren poca predisposició.

Els bancs ens bombardegen cada dia amb campanyes de publicitat. Tots volen ser el “nostre banc”, aposten per la “banca de proximitat” o ens conviden a “parlar”. El cert, però, és que més enllà dels eslògans, totes les entitats bancàries han tendit darrerament a tancar bona part de les oficines que tenien escampades pel territori. Un fet que dificulta, i molt, la vida d’aquells ciutadans que no poden desplaçar-se o que no tenen les habilitats suficients per utilitzar la banca a distància.

El darrer indret on s’ha produït aquesta situació és al barri Bellavista. Fins ara només hi havia una única oficina del BBVA, però l’entitat ha decidit tancar-la i concentrar tota la seva activitat a la seu de la carretera de Ribes de Corró d’Avall. Un desplaçament de gairebé dos quilòmetres que difícilment faran molts dels veïns de Bellavista, i particularment els de més edat.

Davant d’aquest fet, un grup de veïns s’ha constituït com a plataforma per intentar revertir la situació; o com a mínim per aconseguir que s’estableixi alguna mena de “servei mínim” que permeti dur a terme les gestions més habituals al barri. De moment, però, els resultats semblen poc esperançadors.

Una “decisió empresarial”

Garbuix s’ha posat en contacte amb els responsables comarcals del BBVA per conèixer els motius d’aquesta decisió. En aquest cas, però, l’entitat es limita a assenyalar que “BBVA estudia cada situació, la tipologia de clients i les necessitats de cada lloc i en funció d’això fixa l’estratègia de la xarxa d’oficines.”

Alhora també recorda que tota l’activitat i serveis que fins a aquell moment es desenvolupaven a Bellavista han quedat concentrats a Corró d’Avall, i que “la xarxa comercial s’està esforçant per ajudar els clients en la transició”. Finalment assenyala que “els clients utilitzen cada vegada més els canals digitals i remots, alhora que demanen més especialització en serveis financers.”

Unes explicacions que segurament amaguen una situació molt més crua. I és que el banc està immers en un “pla de reestructuració” que l’ha portat a tancar 480 sucursals entre juliol i novembre i a despatxar prop de 3.000 treballadors. Una política que és compartida per la resta d’entitats. El Banco Santander, Caixabank o el Banc de Sabadell segueixen estratègies similars destinades a incrementar els marges de benefici.

Una plataforma per revertir la situació

Els veïns es van assabentar del tancament mitjançant les cartes que els va remetre la pròpia entitat. A partir d’aquí, alguns d’ells van convocar una assemblea per valorar possibles accions i es va constituir una comissió per fer-ne seguiment. En Fidel Membrive és el representant d’aquesta comissió i ens explica les iniciatives que han emprès fins ara. Unes iniciatives que inclouen concentracions davant les oficines de l’entitat bancària, entrevistes amb representants polítics i la recollida de més de 700 signatures.

Membrive es mostra satisfet d’allò que han dut a terme fins ara, però alhora realista pel que fa a la possibilitat que l’oficina bancària torni a obrir: “El que esperem és que hi hagi algun servei mínim, com alguns caixers. De fet es van aprovar dues mocions a l’Ajuntament per tal que pugui cedir un espai on situar aquests caixers. També es va demanar que hi haguessin algunes persones del banc que a hores determinades poguessin ajudar i assessorar els veïns”.

Tanmateix Membrive assenyala que aquest és un problema que transcendeix Bellavista: “És una problemàtica de tot l’Estat, -diu-. S’hauria de buscar una manera de legislar perquè no passin aquestes coses. Si vols disposar d’efectiu o pagar un rebut has de passar pel banc. Per tant, en realitat, es tracta d’un servei públic”. Una qüestió que, segons Membrive es podria solucionar mitjançant la creació d’una banca pública. De moment, però, ja han aconseguit que les diverses administracions prestin atenció a aquesta problemàtica. I el millor exemple és que fa poques setmanes han arribat al Parlament de Catalunya diverses mocions que reclamen endegar les accions necessàries per garantir que tots els ciutadans tenen accés als serveis bancaris en peu d’igualtat.

El govern municipal ha contactat amb l’entitat

El govern municipal també s’ha implicat per intentar trobar una solució. La regidora de Dinamització Econòmica, Raquel Cortés, i la d’Hisenda, Montse Vila van entrar en contacte amb representats de l’entitat per instar-la a replantejar-se la decisió. Posteriorment quan ja se’ls va comunicar que el tancament era un fet, les regidores han mantingut les converses per obtenir el compromís de reubicar a tothom que ho demanés en una oficina més propera que la de Corró d’Avall. I també perquè el BBVA situés a la finestreta d’atenció al públic de Corró d’Avall a la persona que fins ara hi treballava i atenia els usuaris a Bellavista.

Amb tot, el govern constata que totes les entitats bancàries estan adoptant estratègies similars pel que fa a la reducció d’oficines. En aquest sentit, assenyala que cal “buscar la col·laboració de totes les administracions públiques per activar les mesures necessàries que permetin minimitzar-ne l’impacte social. Cal que es puguin dur a terme les negociacions necessàries amb les entitats financeres per tal de garantir uns serveis mínims als nostres pobles.” A hores d’ara, però, el marge d’acció de les administracions sembla limitat, de manera que és probable que haguem de continuar vivint al dictat d’allò que decideixen des de la cúpula de les entitats bancàries.