les franqueses en xifres : Al voltant de 15 casos nous cada dia, en la cinquena onada de la COVID a les Franqueses

Les Franqueses no ha quedat al marge de la nova onada de contagis que està afectant al nostre país.  En les setmanes prèvies a Sant Joan es detectaven de mitjana menys de 2 nous casos cada dia, mentre que a partir d’aquell moment -amb l’obertura de l’oci nocturn i la relaxació de les mesures vinculades a l’ús de la mascareta-, la xifra s’ha enfilat fins a més de 12 casos diaris. De fet, si analitzem les darreres dades que facilita la Generalitat de Catalunya, en els dies anteriors al tancament d’aquesta edició de Garbuix (10 de juliol) la xifra supera els 15 casos diaris en algunes ocasions. D’altra banda, la taxa de reproducció es situa en 2,83, la qual cosa indica que cada persona infectada de coronavirus transmetria la malaltia a, gairebé, tres persones més.

A hores d’ara, en total, ja hi ha prop de 2.000 veïns del nostre municipi que han passat la COVID des que va començar la pandèmia fa més d’un any. O com a mínim, aquesta és la xifra dels que han estat detectats a través d’un test. Del total de contagiats, el 52,32 % són dones i el 47,68 % homes. Unes xifres, però, que segurament no s’ajusten totalment a la realitat si tenim en compte l’escassetat de proves durant els primers mesos de la pandèmia.

La part positiva d’aquest escenari és l’evolució del procés de vacunació. A data 8 de juliol, 11.030 persones de l’Àrea Bàsica de Salut Granollers 2 Nord, que inclou la totalitat de les Franqueses i una part de Granollers, ja havien rebut la pauta completa de vacunació. Això vol dir que el 38,64 % ja estava completament immunitzada. Pel que fa a les primeres dosis, havien arribat al 56,65 % de la població. Òbviament són els col·lectius més joves on encara manca més població per vacunar. A tall d’exemple, només el 14,17 % de les persones entre 15 i 19 anys han rebut la primera vacuna i el 26,07 % dels de 20 a 24 anys.

Una dada curiosa, si bé la distribució de la vacuna entre sexes és força homogènia entre la gent més gran, no passa així entre els més joves. Entre els menors de 50 anys, l’índex de vacunació de les dones és significativament més alt.