Qui vulgui entendre-ho està ben clar

Llegeixo Moisei Ostrogorski, considerat el pare de la ciència política moderna, en un llibre de Barcelonesa d’Edicions del 1997: “La llibertat política, que per ella sola només pot produir la llibertat exterior, no és completa sense la independència d’esperit del ciutadà i sense l’energia espontània i vigilant de la seva voluntat. Sense aquesta independència i sense aquesta vigilància, la demagògia i la corrupció han entrat a casa a ple dia més fàcilment que no un lladre entra a la nit”. Sí, la demagògia i la corrupció han entrat en la nostra política gràcies a les mancances de la nostra democràcia. El nostre no és un Estat democràtic.

En un altre punt Ostrogorski diu: “El parlament reflecteix molt insuficientment l’opinió del país, les eleccions no donen gairebé mai una idea exacta d’allò que el poble pensa, d’allò que desitja (…). El referèndum guarirà de tots aquests mals: permetrà d’obtenir enunciats clars i incontestables sobre les grans qüestions sotmeses especialment al vot popular (…). Convertirà en real la sobirania del poble, d’una banda, i serà una arma de defensa conservadora contra els excessos de la democràcia”. Qui vulgui entendre-ho està ben clar. Per a les decisions transcendentals cal un referèndum, com per a l’autodeterminació.

Josep M. Boixareu Vilaplana

Llerona