Prop del 25 % dels franquesins ja han rebut la primera dosi de la vacuna

A principis del mes de maig, el nombre de persones que havien rebut la primera dosi de la vacuna a l’Àrea Bàsica Sanitària Granollers 2 Nord (conformada bàsicament per la població de les Franqueses) s’acostava a les 6.800 persones, o el que és el mateix, el 22,3 % dels seus habitants. Les dades que facilita la Generalitat també mostren que el 9,7 % ja havien rebut la segona dosi i que el 0,51 % dels nostres veïns havien rebutjat vacunar-se.

La primera vacuna es va posar al nostre municipi el dia 31 de desembre, però fins després de Setmana Santa el ritme de vacunació va ser força lent. Pel que fa a les segones dosis, calgué esperar fins al 22 de gener. Les xifres reflecteixen clarament el canvi de dinàmica al llarg del procés de vacunació. Durant les primeres setmanes, es prioritzà que tothom que havia rebut la primera dosi, rebés la segona aproximadament al cap de tres setmanes. A mitjans de febrer, però, aquesta tendència canvià i es va optar per prioritzar que el màxim de gent fos objecte de la primera punxada. A hores d’ara no arriben a 3.000 les persones que tenen la segona dosi. En tot cas, cal tenir en compte que aquest procés s’ha vist afectat per les vicissituds al voltant de la vacuna d’Astra Zeneca. Més de 2.600 persones -molts treballadors essencials- han rebut la primera dosi d’aquesta vacuna i encara esperen que les autoritats decideixin què cal fer amb la segona.

Per edats, òbviament els més grans són els que estan més avançats en el procés. Tanmateix, a principis de maig encara hi havia prop del 8 % de la població major de 75 anys que no havia rebut cap punxada. En el tram que va dels 60 als 75 anys, la ràtio de vacunació en primera dosi es situava al voltant del 66 %.

I quins són els fabricants de les vacunes més posades? En la primera dosi Pfizer (56,05 %) i Astra Zeneca (39, 09%) es situen molt per sobre de Moderna (4,78 %) i Jansen (0,09%). En la segona dosi, no hi ha discussió: el 94,61 % de les dosis administrades foren de Pfizer i cap d’Astra Zeneca.