David Karvala, en una entrevista de pas

Poques setmanes després d’unes eleccions catalanes que van donar lloc a uns resultats històrics per a Vox, l’Ateneu la Tintorera va convidar a l’activista David Karvala. És originari de Finlàndia, però porta gairebé 30 anys instal·lat a Catalunya i actualment és una de les cares visibles d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), una xarxa d’entitats que es proposa fer front als moviments d’extrema dreta. Recentment ha publicat el llibre El antifascimo del 99 % on explica quines són les receptes per evitar el creixement d’aquests moviments.

Què és UCFR?

És una xarxa d’unes 650 entitats (partits polítics, sindicats, associacions veïnals, grups d’immigrants, LGBTI, de dones, entitats musulmanes, etc.) contra l’extrema dreta. Treballem a nivell global de Catalunya, però també en grups locals (que poden ser tan municipals com comarcals, o de districtes).

I com va néixer?

UCFR va néixer l’any 2010, amb el subtítol “Aturem Plataforma per Catalunya”. Sorgeix de de l’espai “Aturem la Guerra”, que es va crear  contra la guerra d’Iraq. L’any 2009 el tema de la guerra ja havia caigut molt i érem poca gent a l’assemblea, però compartíem la preocupació per l’ascens de l’extrema dreta. Després de parlar-ne, vam treure un comunicat i una declaració i vam començar a recollir suports. Ens vam presentar públicament a l’octubre de 2010, vam començar a treballar i a crear grups locals.  I va ser un èxit.

Vau aconseguir els vostres objectius?

Al llibre hi ha un gràfic sobre com Plataforma per Catalunya anava pujant des de l’any 2002. Entren als ajuntaments l’any 2003 i segueixen pujant. Després al voltant de l’any 2010, es forma UCFR i aquesta corba comença a caure. Després de les municipals de maig de 2011 tot són caigudes i l’any 2015 a totes les comarques on hi ha grups sòlids d’UCFR s’elimina totalment PxC de tots els ajuntaments. Cauen de 67 a 8 regidors, i aquests 8 apareixen en municipis on, per diferents motius, la gent de l’esquerra no volia aplicar l’estratègia d’UCFR.

Després també vam començar a treballar més contra la islamofòbia, contra el racisme vers la gent refugiada i en els últims anys hem reprès el tema de les campanyes contra determinats partits amb el lema de STOP VOX.

Al llibre parles que cal una estratègia unitària. En què consisteix aquesta estratègia?

Significa reconèixer que l’extrema dreta i el racisme (que no són el mateix però es solapen) són una amenaça per a tothom. Tan se val si ets membre d’una minoria ètnica, comunista, anarquista o francmaçó. HI ha una lògica de fer un front comú davant d’aquesta amenaça; perquè nosaltres som més gent que no pas els feixistes. Els feixistes ens intenten dividir, perquè si ens trenquen en trossos és més fàcil guanyar-nos.

Això implica que a UCFR no ens unim entorn a la ideologia de cap grup o de cap partit. L’únic que és important és estar en contra del feixisme i el racisme. Compartim el rebuig als partits feixistes en base a arguments molt senzills; dient “mira aquest és un partit feixista, aquesta candidat va amb bandera nazi, etc… no els votis. Aquesta gent és perillosa, van en contra dels nostres interessos, no els donis suport”. Va funcionar en el cas de PxC.

Ara amb Vox tornem a fer el mateix que amb el que fèiem amb PxC i tenim els mateixos debats que fa 10 anys. Hi ha gent que diu “No en parlis! Perquè els estan donant publicitat! I la resposta és que no… Cal assenyalar-los i denunciar-los. Això va acabar amb PxC.

I els partits polítics compren aquesta estratègia? Per què a vegades hi ha altres partits que s’han acostat als seus arguments.

Efectivament el perill del creixement de l’extrema dreta no és només allò que poden fer amb els vots i els escons que aconsegueixen, sinó també l’efecte contagi. Això es va veure amb PxC a Vic. Vic tenia fama de ser una ciutat oberta i acollidora. I quan va començar a pujar PxC, encara que estiguessin en minoria i a l’oposició, el Govern municipal en mans d’altres partits van començar a aplicar polítiques més racistes. Crec que la feina d’UCFR és tenir la porta totalment oberta a tots els partits progressistes; la majoria sí que en formen part.

En tot cas demanem als altres partits que no facin la feina bruta i es copiïn els arguments. Per exemple jo crec que el PP mai formarà part d’UCFR però crec que en alguns llocs són conscients que fer el joc a VOX tampoc els beneficia. Crec que és important diferenciar entre l’extrema dreta i la dreta que a vegades els fa el joc. I també cal criticar altres partits, fins i tot de vegades partits progressistes, si assumeixen posicionaments racistes.

L’aparició de VOX és una novetat ? O és una transformació d’una realitat que sempre ha existit?

Jo crec que a mitges. El racisme ha existit des de fa segles i mai desapareix, però sí que oscil·la. I el que és clar és que el racisme s’està intensificant en els últims 10 o 20 anys. Però l’arribada d’un partit d’extrema dreta i la terrible presència institucional que té ara augmenta aquesta racisme. A Itàlia, per exemple, el nivell de bloqueig i de rebuig als refugiats que s’ha produït al llarg dels darrers anys, no es veia abans de Salvini. Després ve l’efecte contagi amb d’altres governs que apliquen les mateixes polítiques, fins i tot amb el mateix Govern de l’estat espanyol. Quan van entrar, gairebé el primer dia van anar a València per acollir un vaixell que portava diverses setmanes vagant per la Mediterrània amb gent refugiada. Comença a pujar Vox i el mateix Govern comença a posar a multes a les entitats que envien embarcacions per salvar vides. Això és un càlcul polític que fan. Per això és molt important assenyalar Vox i aquestes polítiques.

A Catalunya, com estem?

Si hi ha gent que pensa que a Catalunya no hi ha racisme, s’equivoca. La gent que pensa que Catalunya és més racista que qualsevol altre lloc a causa de determinats projectes polítics, doncs tampoc. En aquest sentit Catalunya és un país bastant normal. Hi ha racisme social general; molta gent que no és conscientment racista; que més aviat no té res en contra dels migrants, però que potser parla “d’un treball de xinos” o que fa comentaris racistes de gitanos; gent que més aviat tenen falta de coneixement que mala fe. I llavors hi ha gent que és autènticament racista. I això no crec que s’associï amb gent que és més proespanyolista o més “proindepe”.

Té a veure amb la classe social?

Jo crec que està constatat que la gent més benestant potser manté millor les formes, però en el fons és més racista. I la gent més treballadora, no cuida tant les formes però a la pràctica és més solidària. Crec que aquest balanç és el mateix arreu d’Europa. Ara mateix el Govern de França està duent a terme polítiques horribles, racistes, que han pogut tenir el seu reflex en les actituds socials. Però el racisme no ve d’un sentiment popular i va cap a dalt. Ve de dalt, intentant empitjorar el sentiment popular.

A què atribueixes que gent molt humil doni suport a Vox?

Crec que en comparació amb d’altres països, Vox encara té més suport entre gent benestant que entre gent treballadora; però pel que fa a la gent molt pobra, sovint hi ha un problema de desesperació. La meva impressió personal és que l’esquerra ha fallat en molts sentits. Per mi el problema és que la lluita contra l’opressió i contra la pobresa han d’anar de la mà. No serveix de res dir només coses simbòliques sobre l’opressió, -sobre, per exemple, els col·lectius transexuals o els negres-, que tampoc solucionen res, però mantenir les mateixes polítiques econòmiques que la dreta. Això acaba decebent la gent. I la gent decebuda acaba buscant solucions on no toca. Això explica que gent treballadora voti partits que estan el més allunyats possibles dels seus interessos.

La islamofòbia és l’expressió més estesa del racisme actualment?

Sí, és la forma més estesa de racisme a nivell internacional. Però cal fer un parell d’apunts. El primer és que aquí el racisme antigitano és i ha estat molt fort, molt perillós i poc treballat. Però la islamofòbia ha crescut tan fortament al llarg dels últims anys! Sobretot a partir dels anys 90 i de l’11-S. La islamofòbia és una forma de racisme més acceptable socialment, en comparació, per exemple, amb l’antisemitisme. En una societat benestant i educada sembla que dir coses antisemites està molt mal vist, però no passa res per dir coses contra els musulmans. Però alerta, perquè la pujada de la islamofòbia no resta espai a l’antisemitisme, sinó al contrari; obre més espai a l’antisemitisme. Per exemple, la gent que atacava el Capitoli fa unes setmanes, portava simbologia clarament antisemita i pro-nazi. Un dels principals càrrecs de Vox ara, Jordi de la Fuente, és un exdirigent d’un partit neonazi i antisemita. En resum la islamofòbia és la forma més virulenta del racisme actual, però això no redueix les altres formes de racisme, sinó que fins i tot les pot alimentar. És essencial combatre-les totes.

Podeu contactar amb UCFR a través del web UCFR.cat, de l’email info@ucfr.cat i dels seus perfils de Facebook (@UnitatCFR) i de Twitter (@UnitatvsRacisme).