El cap d’ase, una planta aromàtica i d’ús medicinal

Nom comú: Cap d’ase (cat), cantueso o tomillo borriquero (cast), Lavande stéchade (fr), French lavender o Spanish lavender (ang)

Nom científic: Lavandula stoechas

Família: Labiades

Gènere: Lavandula

El cap d’ase és un petit arbust autòcton de la família de les labiades, al que també pertany la lavanda, que creix en espais on hi hagi garrigues i pins, en sòls sense carbonats. Pot arribar a assolir uns 80 cm d’alçada. Es caracteritza perquè les seves fulles tenen entre 2 i 4 cm de llarg, no tenen pecíol, són estretes i en forma de llança. Aquestes fulles perduren en la planta durant tot l’any, és a dir, que és de fulla perenne.

El cap d’ase és una planta aromàtica que floreix a la primavera. Les seves flors són molt petites i de color violeta. S’agrupen formant espigues a l’extrem de les tiges, al capdamunt de les quals hi surten unes fulles de color violeta. Justament deu el seu nom a la forma d’aquesta espiga perquè recorda al cap d’un ase, on les dues fulles que sobresurten a dalt de tot és com si fossin les orelles d’un ruc.

Es tracta d’una planta medicinal que tradicionalment s’utilitzava per curar malalties del pit i també per les seves propietats desinfectants. Les puntes florides es preparaven en infusió i es prenien per combatre el cansament, el mal de cap i la tensió nerviosa.  Sembla ser que antigament se li atribuïa també la propietat màgica d’espantar els esperits i és per això que se’n penjaven rams a les portes de les cases.

Com podeu veure, el cap d’ase té múltiples utilitats i aplicacions en la vida quotidiana. Val a dir que també se’n preparava una essència per destil·lació i les seves inflorescències es feien servir per produir un vi aromàtic. Actualment se n’extreu un oli essencial que s’utilitza en perfumeria.

De ben segur que si sortiu, a la primavera, a passejar pels boscos de pins que hi ha a les Franqueses del Vallès, trobareu aquest arbust florit, exuberant i amb aquesta olor tan particular que el caracteritza. Bona sort i gaudiu del seu aroma!

Olga Alcaide, biòloga

Foto: www.floracatalana.net