Nou conte del projecte “Cap infant sense conte”

Des de fa unes setmanes, el projecte literari CAP NEN/A SENSE CONTE s’ha “rebatejat” amb el nom de CAP INFANT SENSE CONTE per tal de tenir en compte la perspectiva de gènere. El projecte, creat el 2014 pel professor de l’INS Vil·la Romana de La Garriga, Toni Argent, pretén fomentar la lectura i l’hàbit lector dels infants i fomentar la seva creativitat.

Fins a la data d’avui s’han imprès, exactament, 137.500 exemplars dels 7 contes publicats fins ara. L’últim, i com a novetat per aquestes festes nadalenques, s’acaba de publicar fa ben poc i porta per títol MI JUGUETE PREFERIDO. Escrit pel pediatre Iñaki Alegría, director de l’Hospital de Gambo (Etiòpia) i el mateix Toni Argent, compta amb les il·lustracions de la Claudia Azpiazu. El conte es pot adquirir a les llibreries LA GRALLA, de Granollers, ESPOLSADA, de Les Franqueses del Vallès, PAPEROTS, de la Roca del Vallès, i STROGOFF, de La Garriga. El conte té un preu de 8 euros i els beneficis derivats de la seva venda es destinaran a l’ONG “ALEGRÍA SIN FRONTERAS” de la qual l’Iñaki és el seu fundador.

Al web www.capinfantsenseconte.cat es poden descarregar gratuïtament tots els contes publicats fins ara, i la idea és que la mateixa web sigui una plataforma de descàrrega gratuïta de contes i altres textos. Així, els mateixos ciutadans podran veure publicades les seves obres i milers de persones les podran llegir. El nombre de visites ja supera les 13.000 i s’han realitzat més de 16.000 descàrregues dels contes publicats. En el fons, la idea és evitar que contes i textos escrits per particulars quedin tancats en una calaix o només siguin llegits per amics o familiars. En definitiva, es pretén que arribin a milers d’infants i, persones en general, de forma gratuïta, seguint la filosofia del projecte, que no persegueix ànim de lucre. Els contes penjats a la web van ser un recurs literari i d’aprenentatge per molts infants durant el confinament que es va iniciar al març. Per tant, els contes són una eina pedagògica important i de creixement personal.

A través de l’adreça de correu electrònic info@capinfantsenseconte.cat es poden fer arribar contes o textos per tal de publicar-se a la web, prèvia correcció pels professionals que col·laboren desinteressadament en el projecte.

Argent ens avança que, coincidint amb l’inici de curs, s’ha iniciat la creació del nou conte que es publicarà per Sant Jordi, com ja és una tradició. S’està redactant el text, s’estan creant les il·lustracions i s’està buscant el finançament necessari per publicar-lo. La tirada serà de 20.000 exemplars perquè arribi, en format paper i pdf, a totes les escoles de Catalunya, biblioteques i a 38 hospitals de Catalunya amb servei de pediatria.

Per l’edició de Sant Jordi’21, hi haurà novetats de cara als autors del nou conte. Si fins ara l’autor del text era el mateix Toni Argent i la creadora de les il·lustracions la també professora de secundària Núria Ramon, el text del proper conte serà obra de la Nadia Umbert, de Les Franqueses del Vallès, i les il·lustracions les realitzarà la seva filla Lucía de 10 anys.

El projecte CAP INFANT SENSE CONTE, doncs, de començar com un projecte comarcal s’ha convertit en un projecte que arriba a tot el territori català.

Els contes tracten temes com la importància d’educar en la diferència, de treballar en equip, de sumar esforços, de superar les pors, del valor de l’esforç, de cooperar, de deixar-se ajudar, de l’amistat, de com ser un bon governant, etc. El cost de maquetació, d’impressió, de correcció, de traducció i de distribució es finança amb aportacions econòmiques d’empreses, ajuntaments i institucions. Es poden consultar a la mateixa web del projecte. Sense la seva col•laboració econòmica no hauria estat possible iniciar-lo i continuar-lo.

La LECTURA ens fa CRÉIXER!

Toni Argent