Additius alimentaris

Els additius alimentaris són tot tipus de substàncies que s’afegeixen a un aliment de manera intencionada amb l’objectiu de millorar l’acceptabilitat del producte per part del consumidor, ja que poden modificar el color, el gust o la textura.

Des de fa temps, s’han relacionat amb certs problemes toxicològics o amb trastorns d’insomni, hiperactivitat  o migranyes. La controvèrsia sobre la importància dels additius alimentaris continuarà durant anys.

Malgrat la publicitat negativa, els additius se sotmeten a controls estrictes de seguretat alimentària. Es denominen amb la lletra  E i un nombre de tres o quatre dígits. Els principals grups són: els colorants, els conservants, els antioxidants acidulants, els estabilitzants, els potenciadors del gust i els edulcorants.

Teòricament els additius autoritzats són segurs. Però, malgrat puguin ser força segurs, és preferible el consum de productes frescos, perquè la ingesta massiva i constant de productes additius -hi ha llars que sempre consumeixen productes envasats- pot tenir efectes acumulatius –encara en estudi- en l’organisme; en especial per la seva relació amb les al·lèrgies, els problemes digestius o el síndrome de hiperactivitat.

Consulteu l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya, hi trobareu més informació.

Ramon Velayos

Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària

 

Consells per reforçar les nostres defenses

  1. Incorporar a l’alimentació vitamines (A i C) i fito nutrients, presents en fruites i verdures.
  2. Conservar una bona salut intestinal amb probiòtics i prebiòtics.
  3. Augmentar els àcids omega 3 (xia, peix blau).
  4. Hidratar-se bé.
  5. Practicar exercici físic regular.
  6. Gestionar l’estrès.

Ana Calonge Vallejo

Diplomada en Infermeria