Quanta gent viurà a les Franqueses l’any 2033? 

Juguem a ser futuròlegs per un moment. Posem la nostra vista 13 anys més endavant i intentem endevinar com serà el nostre municipi. O com a mínim, quanta gent hi viurà. Aquest és l’exercici que, poques setmanes abans que esclatés la crisi del Coronavirus, va fer l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) i que ens permet tenir una idea de com evolucionarà les Franqueses al llarg de la propera dècada.  

Un exercici que ens indica que la població de les Franqueses continuarà creixent a un ritme que es situa al voltant de l’1 % anual, de manera que a mitjans de la propera dècada superarem els 23.000 habitants. En concret l’IDESCAT assenyala que l’any 2033 la població de les Franqueses serà exactament de 23.022 persones. Un ritme de creixement que es situa en la zona intermitja entre els municipis del nostre entorn. Les Franqueses creixerà un 16,5 % al final d’aquest període, una xifra pràcticament igual que la de Canovelles (16,7 %) i propera a la de Cardedeu (13,3 %). En canvi, l’Ametlla (9,5 %)  o Granollers (10,7) incrementaran la seva població, però a un ritme notablement inferior, mentre que la Garriga amb un creixement proper al 20 % serà el municipi del nostre entorn que més es desenvoluparà. 

Però més enllà d’avaluar el creixement demogràfic, aquest estudi també ens permet saber com serà la nostra població. I una primera conclusió és que el teixit social del nostre municipi envellirà notablement. Així, si l’any 2019 els ciutadans de més de 65 anys representaven tan sols el 13,4% de la població, l’any 2033 aquesta xifra arribarà fins al 19,8 %. Un envelliment de la població que es farà encara més visible entre les dones. A dia d’avui el 14,5 % de les dones tenen més de 65 anys; d’aquí a tretze anys el 22 % de les dones superaran aquesta edat. 

I finalment, sembla lògic preguntar-se com creixerem si cada vegada tenim menys fills. L’estudi ens indica que set de cada deu nous habitants del municipi vindran d’altres indrets, però que, a diferència de la majoria de pobles de Catalunya, les Franqueses continuarà mantenint la capacitat de tenir creixement natural. És a dir que els naixements seguiran sent superiors a les defuncions. 

Aquestes són les previsions de l’IDESCAT. Unes previsions, però, que caldrà veure com es veuen afectades per la crisi econòmica que s’albira una vegada puguem sortir del confinament.