Menys exèrcit i més sanitat pública 

Aquesta crisi sanitària està sent molt dura per a tothom, però l’haurem de superar, i potser de futures. El més constructiu que podem fer ara és revisar amb esperit crític què podem millorar. 

El virus no entén de fronteres, però sí de negligències en la gestió de la pandèmia. El govern espanyol s’ha distingit clarament de la resta de països europeus pel fatal endarreriment en el decret de confinament, per la centralització de poders i de material (“mando único”), per l’absència de tests excepte a les elits i pel qüestionable desplegament de l’exèrcit, enmig dels aplaudiments de l’oposició” d’extrema dreta. Resultat? El 5 d’abril Espanya superava Itàlia com a macabre líder mundial e morts per habitant (266/milió; Catalunya, 343, Madrid, 700, Balears, 65, Lisboa, 15), amb més del 21% dels morts de tot el planeta. Alemanya, que s’ha caracteritzat per fer molts tests i per la descentralització de la gestió, té una taxa de mortalitat més de deu vegades inferior.  

Aquesta informació no ha aparegut als grups d’Antena3 i Telecinco, subvencionats per a l’ocasió amb quinze milions d’euros per a “informar degudament a la població”. 

 

Enric Serra 

ANC les Franqueses