fem un àpat: llenguado a la crema de pinyons

1. La recepta: Llenguado a la crema de pinyons

INGREDIENTS 

4 llenguados  

8 gambes 

100 g de pinyons 

100 g de formatge Bouquet o Gruyère 

100 g de mantega 

100 g de crema de llet o nata líquida 

100 g de panses Corinto o Màlaga 

1 llimona 

Sal i pebre 

 PREPARACIÓ 

Prèviament, tenim les panses en remull.  

Primer de tot, preparem el llenguado i el tallem en dos filets. A continuació untem amb mantega una safata  per anar al forn i hi col·loquem els dos filets. Salpebrem. 

Tot seguit, piquem els pinyons i els afegim a la resta de mantega, que tenim a punt de pomada. També hi posem la crema de llet i el suc de la llimona. Ho barregem tot bé. Si volem que aquesta pasta quedi molt fina, la passem pel batedor elèctric. 

Posem la pasta damunt del llenguado i hi afegim el formatge ratllat. Ho enfornem durant 15 o 20 minuts a 180ºC. 

Després, coem les gambes, juntament amb el llenguado, durant uns 6 o 7 minuts. També podem optar per coure les gambes en una paella i flamejar-les amb un petit raig de conyac. 

Finalment, decorem el plat amb les gambes i les panses. 

 2. El maridatge

Ivori, DO Alella 

 Per aquest plat proposo un vi DO Alella. Aquesta denominació d’origen és la que tenim més a prop, tant, que fins i tot alguns municipis del Vallès Oriental hi estan inclosos. La característica principal d’aquesta zona vinícola és el seu “terroir”, el sauló, un terreny granític en descomposició; el tindreu present si aneu a buscar bolets al Corredor. 

Ivori és un vi 50% garnatxa blanca i 50% pansa blanca, una varietat autòctona d’aquesta regió.  

Un vi blanc expressiu, amb estructura de vinyes velles i ecològiques. Un vi sec que té notes aromàtiques que lligaran fantàsticament amb aquest plat. 

 Carles Font, Assessor Gastronòmic  

@carlesfontassessor 

@ostryaCeller 

3. Què mengem? 

El peix, una bona opció en temps de confinament 

Avui us presentem una recepta força rica en vitamina D i és que, en temps de confinament, tot i que alguns afortunats i afortunades disposin de balcons i terrasses, o de jardins -els que encara tenen més sort-, poques estones veiem el sol. A més, molts dies són ennuvolats i la gran majoria de nosaltres ens passem el dia dins de casa.  

La vitamina D pot ser una de les més afectades pel Covid19, atès que la poca exposició solar que tenim farà que aquesta disminueixi en el nostre organisme. Aquesta vitamina es troba present, per exemple, en els peixos, sobretot en aquells més rics en greix, com és el peix blau. També la trobem en els fruits secs i els làctics.   

I si preferiu un peix encara més ric en vitamina Dpodeu canviar el llenguado, un peix blanc, per un peix blau, com pot ser el salmó.  

 Meritxell Espinasa, Dietista Nutricionista 

www.centreviusa.com