L’ADF, l’Associació de Defensa Forestal

“Vesteixo de groc per evitar que el vermell devori el verd i ho deixi tot negre” 

L’ADF, l’Associació de Defensa Forestal, dona suport al control d’incendis de manera desinteressada i amb voluntat de servei. 

 “Vesteixo de groc per evitar que el vermell devori el verd i ho deixi tot negre”. Aquesta és una frase il·lustrativa, a la vegada que atraient i clara. I és també el lema de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) del nostre municipi, que hem anat a conèixer en aquesta ocasió. D’ADFs n’hi ha a dotzenes arreu de Catalunya. Van néixer cap als anys 60 quan grups de propietaris forestals que cuidaven les seves pròpies terres començaren a formar grups d’extinció d’incendis i d’auxili. La del nostre municipi és força més recent, i tot que la seva tasca és sovint callada, el cert és que ens hauria de fer reflexionar a tots.  

L’estiu ja fa setmanes que ha quedat enrere. Un estiu que ha estat molt dur pel que fa als incendis forestals al nostre país. A les Franqueses, també hem tingut alguns incendis. Un dels més importants, -ens explica en Lluís Martras, cap de colla de l’ADF les Franqueses-, va ser el foc agrícola que es va declarar entre les Franqueses i la Roca. Els camps ja estaven segats, però la combinació dels rostolls secs amb la calor intensa va fer que l’incendi s’estengués ràpid, tant, que la seva extinció va requerir de tres camions de bombers, diversos camions autobombes i un helicòpter. També hi assistiren els agents rurals i com no, els voluntaris de l’ADF. Però que són exactament les ADFs? 

Quantes ADFs hi ha i com està formada la de les Franqueses? 

A Catalunya en l’actualitat hi ha 299 ADFsLes ADFs són agrupacions en les quals s’hi adhereixen propietaris forestals, associacions de defensa de la natura, ajuntaments i  voluntaris a títol individual. Nasqueren de la necessitat dels propietaris que requerien ajuda per lluitar contra els incendis; uns incendis que posaven en perill la pràctica de l’agricultura i la ramaderia i finalment el futur de tot un sector econòmic. 

Les Franqueses està englobada en l’ADF del Montseny-Congost, que a part del nostre municipi també inclou els voluntaris de Granollers, la Garriga, Figaró i Cànoves. Es dedica principalment a fer treballs de prevenció d’incendis i al manteniment d’infraestructures com són ara la xarxa de camins i els punts d’aigua. Però no només es dedica a la prevenció. Perquè els incendis poden sorgir en qualsevol moment a vegades les ADFs poden ser les primeres en iniciar els treballs d’extinció mentre esperen l’arribada dels bombers.  

Actualment les Franqueses aporta 15 voluntaris a l’ADF. Per formar-ne part només cal ser major de 16 anys, tenir ganes de col·laborar i estar disposat a passar per una petit curs de formació obligatòria que dura un parell de dies. Així, hom pot obtenir el carnet verdun carnet que t’identifica com a nou membre de l’ADF però que encara no et dona dret a treballar en zones de foc. Per poder entrar a les denominades “zones calentes” cal haver obtingut el carnet grocper al qual cal com a mínim un any d’experiència i l’autorització per part del teu cap de colla.  

Apaguen incendis… i què més?  

Ara és una molt bona època per a la gent que s’acaba d’incorporar a l’entitat. Tenen l’oportunitat de conèixer altres ADFs, anar a xerrades amb els bombers, fer  pràctiques de cremes o fer simulacres. Però també presten ajuda en feines que puguin sorgir com en el cas que hi hagi algun arbre caigut o fugues en les basses, i fins i tot col·laboren en activitats pròpies de cada poble com ara curses, caminades, neteges de camins o correfocs. 

I encara hi ha una tasca de les ADFs que és d’una importància cabdal. Es tracta de la feina de divulgació que duen a terme en diversos àmbits. Cal destacar, per exemple, les campanyes entre els propietaris de terrenys forestals sobre les accions de prevenció i lluita contra incendis. Cal tenir en compte que abans tothom llaurava o arreglava el seu tros de terra però ara molts propietaris ja no viuen als seus terrenys i, per tant és fàcil que els deixin més desatesos i sense prestar l’atenció necessària a les tasques de prevenció. De la mateixa manera també és necessari sensibilitzar a la població i, per això l’ADF ha col·laborat en algunes ocasions amb els instituts del municipi. 

La feina de l’hivern 

A l’estiu, les ADFs exerceixen la lluita immediata contra els incendis forestals. Això si detecten un foc, però sinó segueixen treballant. I és que durant les hores de més calor del dia surten amb els seus cotxes o bé s’estableixen punts de control a la recerca de possibles columnes de fum.  

Tanmateix, de ben segur que heu sentit alguna vegada que “els incendis s’extingeixen a l’hivern”. Una frase que, tot i que pugui semblar sorprenent, és ben certa i en la qual les Associacions de Defensa Forestal hi tenen un paper molt destacat. I és que hem de pensar que la prevenció és una tasca importantíssima i aquesta inclou, per exemple, la neteja de zones que poden estar brutes arran de riuades ventades, o el condicionament de les pistes d’emergència per on han de passar els camions de bombers per extingir incendis. Bona part d’aquesta feina la fan les ADFs, però també fan d’altres activitats com poden ser el manteniment de les basses que estan repartides per la muntanya i que serveixen per a què els bombers o els helicòpters puguin carregar aigua quan estan fent tasques d’extinció.  

Si voleu col·laborar amb l’ADF i posar el vostre gra de sorra per preservar el nostre entorn natural, cal que us poseu en contacte prèviament amb l’Ajuntament. També podeu localitzar-los a les xarxes socials. Ah, i també podeu acudir a la plaça Joan Sanpera durant la fira d’entitats que tindrà lloc el mes que ve. Allà trobareu els membres de l’ADF ensenyant als menuts a encarar la mànega per apagar focs, entre d’altres activitats més que interessants!