Centenari del naixement de la Germandat de Corró d’Amunt  

18D’on prové la tradició de fer una missa i un dinar al voltant de la celebració dels Sants Metges a finals del mes de setembre? Si busquem la definició de Germandat a l’Enciclopèdia trobarem fins a 6 accepcions diferents; quina s’apropa més a la nostra història? 

Necessitem fer un salt en el temps i imaginar-nos Corró d’Amunt a principis del segle XX, on com explicava un veí: “qui tenia més, tenia una vaca”. Entre 1918 i 1919 la gran epidèmia del temps va arribar al poble i va ser davant d’aquesta grip devastadora que els veïns del municipi van decidir organitzar-se per ajudar-se mútuament en cas de necessitat. La Germandat es va constituir al desembre de 1919, com una associació que s’encarregava de gestionar les aportacions dels germans i organitzar els seus membres si calia anar a treballar els camps d’un company, vetllar a un malalt o fins i tot ajudar a comprar algun medicament a aquells que no s’ho podien permetre.  

La Germandat va anar establint-se, fins al punt d’organitzar una de les festes més importants al municipi al llarg de gran part del segle passat. Una lliçó d’organització veïnal de la qual en celebrem el centenari del seu naixement.  

 

Cristina Jiménez Aguayo