Les onades de calor: un perill per a la salut

Les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació́ i esgotament. Si l’exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar essent greu.

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que algú està patint un cop de calor: temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona a un indret més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la, i aviseu urgentment els serveis sanitaris (061).

Les persones amb més risc de patir-ne són: nadons, les majors de 75 anys, les que pateixen malalties cròniques (diabetis, hipertensió arterial, demència, malalties respiratòries…), les que tenen circumstàncies socials desfavorables (viure sol/a, pobresa…), les que realitzen activitat física intensa i les que prenen determinats fàrmacs (tranquil·litzants, antidepressius, diürètics..), substàncies psicoactives i/o alcohol.

La millor mesura per al tractament de les malalties relacionades amb la calor és la prevenció. S’aconsella una hidratació freqüent i abundant, evitant les begudes alcohòliques o amb molt de sucre; tampoc és recomanable que siguin molt fredes. Evitar aliments calents i molt calòrics. És important la utilització de roba lleugera i de colors clars, i protegir-se del sol. S’ha d’intentar estar en llocs amb una climatització adequada. Cal reduir l’activitat física durant les hores de més calor.

Per a més informació; http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/cop-de-calor/prevencio

Montse Arumí Prat

Metgessa EAP Granollers 2-Nord