Laura Compañó: “Andorra és molt més que l’avinguda Meritxell i les pistes d’esquí”

Fa sis anys que es va traslladar a Andorra, on dirigeix una empresa de consultoria 

Anar a Andorra no ens sembla que sigui viatjar a l’estranger. És tan proper, tant geogràficament  com culturalment que sovint oblidem que es tracta d’un estat de ple dret reconegut per les Nacions Unides. La Laura Compañó, una veïna de Corró d’Avall, fa sis anys que s’hi va traslladar. Buscava una nova aventura professional, però sobretot començar una nova etapa personal. Resideix a la població de la Cortinada i treballa com a directora d’una empresa de consultoria. Ara, és una enamorada d’Andorra, país del qual en destaca la seva qualitat de vida i la seva seguretat.   

Per què vas decidir marxar a Andorra?  

Quan vaig acabar la carrera, vaig entrar a treballar a una firma internacional d’auditoria, KPMG, a Barcelona. Va ser l’impuls a la meva carrera professional i considero que és un dels millors llocs per aprendre, però després de cinc anys allàamb una pressió i un nivell d’exigència importants, vaig decidir fer un canvi professional. Vaig aconseguir una feina de controller financera a Mercabarna i tot i que allà vaig consolidar alguns dels meus coneixements, l’entorn i el desgast tampoc em compensaven.  

…i, llavors, què va passar?  

Davant de tot això, i de la creixent necessitat de retrobar-me personalment, i després de passar moments molt dolorosos i difícils per mi i per a la meva família, fa sis anys vaig decidir fer un canvi més contundent i marxar a Andorra. 

Per què Andorra?  

Perquè era una opció segura. M’agradava el país, tenia possibilitats a nivell professional i estava relativament a prop. Soc conscient que algú pot interpretar que vaig prendre el camí fàcil, o que vaig fugir de la realitat, però el que vaig intentar fer és ser més forta per poder estar al costat dels que em necessitaven. Si un no està fort i bé amb ell mateix, com pot ajudar als altres? I la veritat és que ara estic molt contenta d’haver pres la decisió de venir a Andorra. 

On vius exactament?  

Visc a la Cortinada, (mes amunt d’Ordino), amb la meva parella i la meva gosseta, la NitÉs un poble de muntanya encantador, petitet i molt acollidor. Està al mig de la Vall d’Ordino, al costat dun camp de golf i de diversos camins per fer excursions fantàstiques. Recomanable visitar tota aquesta zona... M‘encanta! 

A què et dediques ara? 

Soc directora d’una empresa de consultoria que es diu Crowe Andorra. A part de ser la responsable financera i de recursos humans de la companyia, lidero projectes de consultoriaTot i ser un entorn exigent, he trobat el meu lloc i m’hi sento molt a gust amb tot l’equip i amb els socis.  

Quins avantatges té per a un català viure a Andorra? 

La veritat és que viure a Andorra és d’allò més fàcil per un catalàel mateix idioma, el menjar, les tradicions, festivitats 

Des de Catalunya, quan es pensa en Andorra, ens venen al cap dos tòpics: la neu i les compres. Ho viviu així? 

Tenim clar que tothom que ve a visitar Andorra vol esquiar o comprar (tabac i alcohol bàsicament), i que  aquesta és la percepció que es té del país. 

Consideres que es coneix poc Andorra, més enllà d’aquests tòpics? 

Andorra és molt més que l’avinguda Meritxell i les pistes d’esquí. És un país amb molta qualitat de vida. No tan sols ofereix una tributació baixa, sinó uns paisatges espectacularsi molta seguretat. Ni us imagineu la tranquil·litat amb què un andorrà deixa el seu cotxe obert al mig del carrer i en marxa. I mai passa res! 

Fixar la residència a Andorra és molt comú en persones amb rendes altes. Com ho valora la població andorrana? 

Andorra ha fet un pas endavant per integrarse a la normativa europea. Tot i així, encara hi ha molta gent que s’aprofita de la fiscalitat avantatjosa que ofereix el país. Els andorrans ho saben i fins ara també els interessava que fos així. 

Hi ha algun producte que resulti més barat Andorra? 

Andorra els únics productes que actualment surten a compte comprar són el tabac, l‘alcohol i la cosmètica. 

Andorra és un país receptor de molta immigració? De quines nacionalitats? 

Les nacionalitats que més abunden són lespanyola, la portuguesa i la francesa, per proximitat, i perquè Andorra té unes polítiques d’immigració molt restrictives. Però és un país molt acollidor. Jo m’hi sento com a casa! 

 Què consideres que s’hauria de revisar d’Andorra? 

Obrir-se molt més als canvis. 

Quin tractament es fa de les llengües a l’escola?  

La llengua oficial és el català. Però alerta, perquè aquí no existeix la vocal neutra, sinó que tot es pronuncia en “e”.  

Quines festivitats destaques que siguin pròpies d’Andorra? 

La diada de Meritxell, que és el 8 de setembre. La tradició és pujar a peu fins al santuari de Meritxell. Aquell dia les botigues resten tancades, cosa ben estranya perquè pràcticament tot lany estan obertes els set dies de la setmana. 

Suggereix-nos algun plat típic andorrà.  

La cua de bou, l’espatlla de corder, el poltre o evidentment el trinxat. I sobretot els entrecots, ja que la vedella andorrana es boníssima! 

Quin lloc ens recomanes descobrir d’Andorra? 

La vall del MadriuSortenyTristainaComapedrosa Hi ha tants racons en què et pots perdre i et quedes meravellat… 

Què trobes a faltar de Catalunya?  

Bufff, moltes coses! Primer de tot, la meva família! La millor que podria tenir. Els racons magnífics que tenim: Girona, BesalúRupit, Cadaqués, Barcelona… I evidentment el poble català, que no deixa de demostrar la seva força, elegància i saber fer. Vull deixar molt clar com d’orgullosa estic de ser catalana, i que sempre em sentiré i seré catalana. La que més! 

 Com es viu, des d’Andorra, tot el procés polític català?  

És un tema que em costa força d’entendre… Ho veuen com una amenaça per Andorra ja que pot afectar les relacions i el comerç amb l’Estat espanyol. Considero que és una perspectiva molt poc objectiva i molt egoista. Crec que haurien de ser els primers en intentar entendre la problemàtica que estem vivint. 

 Et planteges tornar a viure a les Franqueses? 

A les Franqueses sincerament no crec, a Catalunya mai ho descartaré, perquè sempre he estat i estaré enamorada de Catalunya. El millor país!