Marc Ribas: “La festa del ganxet no només serveix per potenciar el llegum sinó per treure pit de la feina dels nostres pagesos”

El passat mes de novembre es va celebrar la 8a Festa de la Mongeta del Ganxet a Llerona. Com és costum, la convocatòria es converteix en una trobada de productors, restauradors i empresaris del sector, amb uns padrins ben coneguts: enguany, la cuinera Ada Parellada i el cuiner Marc Ribas, a qui hem entrevistat en aquesta ocasió. En Marc Ribas regenta l’únic restaurant slow food del Vallès, un tipus de restaurant que proclama preservar la cuina cultural d’una eco regió. Per tant, és un gran  defensor de la nostra mongeta del ganxet, però sobretot és conegut com el cuiner més mediàtic de TV3.

Coneixies les Franqueses?

Sí, conec les Franqueses, especialment pels productors de la mongeta i de l’horta.

Què t’ha semblat la Festa de la Mongeta del Ganxet?

Ja hi havia vingut fa dos anys. Aquestes festes són bones, tant per potenciar el llegum com per treure pit i sentir orgull de la feina dels pagesos de la comarca.

Què t’ha semblat la proposta del Joc de Mongetes, versió local del Joc de cuines?

Bé. És una activitat que hem anat covant amb les responsables de la festa i ha estat fàcil d’organitzar.

Coneixies algun dels restaurants que han participat al Joc de Mongetes (el Cau i la Casa de la Mestra de les Franqueses, DO i el Trabuc de Granollers, i el Portal Vell/La Cruïlla de Lliçà d’Amunt)?

No en conec cap i aquesta és la gràcia. De fet, amb el Joc de Cartes intento no saber res fins a l’últim moment.

Consideres que els llegums s’han perdut una mica a la cuina?

Jo no, es clar, però sí que és veritat que a la cuina professional s’ha anat oblidant.

Treballes amb productes de denominació d’origen? I km0?

Principalment tot el que faig servir són productes de denominació d’origen o km0,  excepte pel cafè i el sucre, que venen de lluny i els comprem de comerç just. El meu restaurant -el Capritx, de Terrassa- és l’únic restaurant slow food del Vallès. Seguim aquesta filosofia des de fa 15 anys. Creiem que el territori ha de marcar els fogons. I a més, el treball conjunt amb els productors enriqueix tant el territori com a nosaltres.