Quim Rueda : “La vida és allò que ens passa mentre anem fent altres plans.”

Us heu mai plantejat Romania com a destí per a les properes vacances? En Quim us presenta la seva proposta, que combina natura, tradició i valors.

Ara fa 7 anys la crisi va portar en Quim Rueda, un franquesí de 41 anys, a viure en un petit poble, a Romania. Aquí, al bell mig dels Carpats, en Quim i la seva companya han aconseguit fer de la seva passió per la natura el seu modus vivendi. En aquestes línies ens parla del seu projecte particular “IncrEdible Forest Resources”, i de què ha significat per a ell emprendre aquesta aventura.

Què et va portar a viure a Romania? I des de quan hi ets?

Visc aquí des del 2010, però ja feia molt de temps que aquest país em cridava l’atenció. Els seus paisatges, l’autenticitat de la seva gent i les tradicions ben conservades em van ajudar a l’hora de prendre la decisió de comprar una caseta en un petit poble de muntanya als Apuseni, una serralada dels Carpats. Al quedar-me sense feina a Catalunya, amb l’arribada de la crisi, vaig pensar que era el moment ideal per començar la meva aventura.

On vius exactament?

Visc a Colesti, un poblet de 100 habitants ben amagat entre muntanyes i presidit per un llac. És un poble de conte de fades, on sembla que tot es mantingui com fa cent anys. A més, té una riquesa natural perfecta per a la nostra feina: busquem bolets entre llops, óssos i cabirols, i competim amb ells pels gerds, nabius i groselles.

A què et dediques?

Imparteixo cursos sobre identificació i cuina de matèries primeres del medi natural. He treballat en diferents projectes semblants a aquest al llarg del temps, però mica en mica he anat definint de forma clara les meves aptituds i les meves motivacions, fins arribar al concepte d’IncrEdible amb la meva companya Lulia Demeter.

Explica’ns què és “IncrEdible” i com funciona.

IncrEdible Forest Resources és un projecte que no només intenta mostrar els recursos alimentaris que ofereix el bosc, sinó també ensenyar els vincles evidents que hi ha entre les diferents espècies de la natura, per mitjà de la micologia, l’etnomicologia i la mico gastronomia, essent els bolets, i tot el que els envolta, la principal activitat del nostre projecte. Creiem que mitjançant la comprensió i la conscienciació del valor de les matèries primeres en la flora espontània, les persones es faran més conscients de la necessitat de tenir cura del medi ambient.

Organitzem diversos esdeveniments com són: àpats elaborats amb aliments de bosc, tallers d’identificació de bolets, plantes o fruites de bosc i  tallers de cuina, centrats en un doble format (primer anem al bosc a recollir aliments i després ensenyem com cuinar-los o conservar-los). També tenim paquets turístics micològics per a estrangers que volen conèixer la riquesa natural de Romania i fem demostracions gastronòmiques a restaurants i festes privades .

La nostra feina del dia a dia és iniciar a la gent en la identificació i l’ús dels recursos de la natura i fer demostracions sobre el processament, emmagatzematge o consum dels diferents aliments de bosc que es poden trobar cada temporada.

IncrEdible també s’inclou diferents programes adreçats a capitalitzar les petites explotacions agropecuàries d’autosubsistència que trobem en zones d’alta muntanya, per intentar que no desaparegui aquest model productiu tant autèntic.

Què és el que més et va sorprendre quan vas arribar a Romania?

El fet que l’aïllament ha permès mantenir les tradicions i els mètodes de treball antics i que aquests, basats en el coneixement del medi, han mantingut estables uns ecosistemes rurals que han desaparegut de tota Europa i ara ja només es troben en algunes zones de Romania i Bulgària.

Què és el que més, i menys, t’agrada del país?

El que menys m’agrada és la pobresa econòmica, determinada per una forma concreta d’entendre l’educació i que talla pràcticament per complet l’esperit emprenedor entre la població, deixant-los indefensos a les multinacionals, que aprofiten per instal·lar-se aquí gaudint de mà d’obra barata.

Per contra, el que més m’agrada, és que puc recollir bolets nou mesos l’any.

Amb quines dificultats t’has trobat?

No em va ser complicat l’idioma -és la llengua llatina més semblant al català-, el més complicat va ser tenir la paciència per suportar la burocràcia del sistema públic romanès, que t’ofega de paperassa cada vegada que vols fer un tràmit.

Què ha significat, per a tu, traslladar-te a Romania?

Quan vaig arribar, la meva principal motivació era la que pot tenir qualsevol estranger quan se’n va a un altre país: buscar un estil de vida millor. I bé, jo l’he trobat. Ara tinc més qualitat de vida i puc viure fent allò que vull.

Per altra banda, el que realment em va sacsejar va ser el fet de comprovar que vivint a Catalunya la meva estabilitat econòmica depenia de factors aliens a mi, en canvi, aquí tot depèn només de mi.

Què ens recomanes visitar d’aquest país?

Les províncies de BIhor, Alba Iulia i Cluj i les seves muntanyes. Aquestes zones m’han enamorat i les recomano a tothom que vulgui tenir una experiència diferent. Actualment hi ha vols barats Girona-Oradea que ens ajuden molt a comunicar-nos amb Catalunya i rebre gent d’allà.

Aprofito l’avinentesa per animar tothom a visitar aquest país tan pobre en calers com ric en recursos, i conèixer un museu viu del que era Catalunya en el passat. Jo sempre dic que venir a visitar aquests pobles de muntanya no és tant un viatge en la distància, sinó, més aviat, un viatge en el temps.

Què trobes a faltar de Catalunya?

L’oferta cultural, la musiqueta que m’agrada, el sortir de festa.

Et planteges tornar a viure a Catalunya?

No, no m’ho plantejo, però això no vol dir que no passi. La vida és allò que ens passa mentre anem fent altres plans. No se sap mai què passarà o què té pensat fer el destí amb nosaltres.

Per a més informació:  https://www.facebook.com/IncrEdibleResources/