Què menja la nostra mainada?

Els nostres fills són un reflex de la nostra gastronomia? Mengen el que veuen que mengem nosaltres? L’educació alimentària és cosa de l’escola? Havíeu pensat mai en el fet que mengem un mínim de tres vegades al dia, durant 365 dies i durant una mitjana de 70 anys? El resultat són 76.650 àpats!

L’exemple d’una dieta equilibrada serà un dels millors aprenentatges pels nostres fills i una millora per a nosaltres. Les pautes bàsiques són: Esmorzar com un rei, ja que és el primer àpat després de moltes hores sense ingerir res. Es recomana començar amb alguna cosa dolça que ens doni energia per engegar el dia (un suc natural o una fruita ens aporta glucosa en 8 minuts). Dinar com un príncep i sopar quelcom lleuger, com a mínim dues hores abans d’anar al llit.

Per altra banda, també pot anar bé fer una petita ingesta a mig matí i berenar una peça de fruita o un iogurt. Pels que ja hem superat els 60 anys és imprescindible fer aquestes petites menges ja que perdem capacitat de càrrega, com els mòbils, i necessitem menjar més sovint.

A més, cada àpat hauria de contenir una meitat de verdura (recordem que els pèsols són llegum i els tomàquets, fruita), una quarta part d’hidrats de carboni (pasta, llegum, arròs o pa) i la part restant, de carn o peix. Pel que fa als ous, s’aconsella prendre’n dos o tres a la setmana. De peces de fruita, un mínim de dues al dia. I de vi? S’accepta una copa a cada àpat.  Tinguem també en compte que la qualitat dels aliments influeix directament en la nostra salut.

Actualment hi ha força gent que ha optat per una dieta vegana o especial. Si és així, és important comptar amb el suport d’un professional perquè cal prendre fruits secs i altres aliments que aportin tot el necessari.

En conclusió, tot i que no hàgim estat formats per fer una cosa que repetirem més de setanta mil vegades a la vida, mai és tard per posar-s’hi.

Salut, bones menges i bons beures.

Carles Font

Assessor gastronòmic

Ostrya Celler del Ferrer