Del podi mundial a entrenar a les Franqueses

Fa poc més d’un any, la Carla Pey va crear el Club Patinatge Artístic les Franqueses

Poques vegades hom té l’oportunitat de conèixer algú que ha aconseguit situar-se entre els millors de la seva disciplina a nivell mundial. I encara és menys habitual que aquesta persona es dediqui a formar infants al nostre municipi. És poc habitual, i malgrat tot, és un privilegi del qual gaudeix les Franqueses des de fa poc més d’un any amb la Carla Pey, medalla de bronze al campionat del món de patinatge artístic sobre rodes de l’any 2011. Ara, ja retirada de la competició, es dedica a entrenar i després d’alguns anys vivint al Brasil, ha decidit crear el seu propi club a Corró d’Amunt.    

 

 “Com es viu sent la tercera millor del món en la teva feina?” li preguntem a la Carla Pey. Fa poc més d’un any que ha creat el Club Patinatge Artístic les Franqueses i malgrat el notable èxit que ha aconseguit en aquest breu període de temps, ens sembla injust que la seva trajectòria sigui encara desconeguda per a la gran majoria de la població. Al capdavall, no comptem amb tants talents que puguin afirmar que han arribat a l’elit mundial i la Carla Pey n’és, sens dubte, un exemple.

Malauradament, però, el patinatge artístic sobre rodes és encara un esport de minories i els mitjans de comunicació en fan poc seguiment. Només això explica que la Carla no sigui una celebritat al nostre país. Només això explica que la major recompensa econòmica que va obtenir mentre competia fossin uns minsos 5.000 €. Una quantitat que posada al costat del que cobren alguns futbolistes o tennistes, sembla poc menys que irrisòria.

Sigui com sigui, la vida ha portat la Carla a les Franqueses. Després d’abandonar la competició, la vida -i l’amor- la van portar a Brasil. Però “aquí es viu més bé” -diu-, de manera que va decidir tornar a Catalunya i després d’instal·lar-se a Bigues va començar a buscar un municipi per crear el seu propi club des del qual transmetre els coneixements que havia adquirit al llarg de la seva carrera. Fou d’aquesta manera com, després de parlar amb el Patronat Municipal d’Esports, a finals de 2016 va néixer el Club Patinatge Artístic de les Franqueses amb seu a la zona esportiva de Corró d’Amunt.

Un esport poc conegut i… de risc?

Quan parlem de “patinatge artístic” a molts ens venen al cap les imatges dels salts i de les coreografies que fan els patinadors sobre gel. En canvi, però, pocs sabem que aquestes mateixes piruetes poden ser fetes sobre patins de quatre rodes: “Tot allò que fan els patinadors sobre gel, també ho fem nosaltres”, ens diu la Carla. Hi ha competicions individuals, per parelles i en grups… Una modalitat -la dels grups- en la qual alguns clubs catalans com l’Olot han aconseguit proclamar-se campions del món.

I així, on rau la diferència entre el patinatge sobre gel i el patinatge sobre rodes? “Sobre rodes és més lent, perquè hi ha més fregament i els salts també són una mica més baixos a causa de la velocitat, però les piruetes i les coreografies són les mateixes”. De fet, s’arriben a fer salts de fins a tres voltes i mitja a l’aire, un repte a l’abast de ben pocs.  Ah, i una altra diferència és que en el patinatge sobre rodes hi ha més caigudes i això, segons la Carla, dificulta que la televisió vulgui retransmetre les competicions.

Parlar de caigudes ens porta a preguntar-nos si es tracta d’un esport perillós, però ràpidament la Carla ens tranquil·litza. “Des del començament, des que t’ensenyen a fer el salt més bàsic, ja aprens a caure i ja saps com posar tot el cos per no fer-te mal.” I és que segons ella no calen unes qualitats gaire particulars per arribar a ser un bon patinador, més enllà que òbviament no es pot tenir sobrepès i que “és millor no ser gaire alt perquè així el centre de gravetat és més baix i és més fàcil fer els salts i les piruetes”.

Un club que ha crescut en pocs mesos

El Club va néixer fa tot just un any i mig però amb aquest poc temps ja ha aconseguit alguns èxits competitius, particularment a través de la Ylenia Pavón, de Parets, que el 2017 va situar-se com la tercera millor patinadora d’Espanya, i de la Bruna Wurts, de nacionalitat brasilera, que va fer-se amb el quart lloc al campionat del món de 2016 i va proclamar-se subcampiona de Sudamèrica l’any passat. Totes dues  van arribar a Corró d’Amunt perquè ja coneixien la Carla i  volien que fos ella qui les entrenés.

En tot cas, el club ha nascut amb una clara vocació formativa i a hores d’ara ja s’hi han inscrit 25 nenes d’entre 2 i 13 anys. Només nenes? De moment sí, tot i que el patinatge no és un esport exclusivament femení. “La gent té un prejudici, però és totalment infundat. Jo mateixa estic casada amb un patinador”, ens diu la Carla. “Una vegada va venir un nen a provar-ho i semblava que li agradava, però li va fer cosa el que li poguessin dir a l’escola i ho va deixar”.

De moment l’objectiu és aconseguir que aquestes nenes aprenguin les tècniques bàsiques del patinatge i això no és fàcil. Abans de començar a competir cal que superin fins a cinc exàmens de la Federació Catalana i encara queda un llarg camí perquè les primeres aconsegueixin aquesta fita. A part, la Carla ha començat una tasca de difusió del patinatge mitjançant cursos extraescolars a les escoles Camins i Joan Camps. Més de 50 nenes s’hi han apuntat, un èxit que la Carla atribueix a la manca d’altres activitats lúdiques per a nenes i, per què no dir-ho a l’emissió de “Soy Luna” per televisió. Per als poc assidus al Disney Channel, una sèrie de televisió argentina amb una patinadora de protagonista.

No tenim cap dubte que aquest club seguirà creixent en els propers anys. Perquè és l’obra d’una persona que viu el patinatge amb passió. Una persona que va començar a patinar gairebé al mateix temps que començava a caminar. Una persona que pertany a una nissaga de patinadors -la seva mare fou també una campiona- i que ha impulsat aquest projecte a la seva semblança. De ben segur que en els propers anys en sentirem a parlar.