Llegiu els articles d’opinió de la darrera edició de Garbuix

Massa cotxes

És un fet evident que hi ha una relació directa entre l’augment de l’ús de l’automòbil i la pèrdua d’espai públic. El cotxe, símbol de llibertat segons l’imaginari publicitari,és antidemocràtic en tant que ha comportat la remodelació de l’espai a les ciutats en funció de les seves necessitats, mentre que ha anat arraconant els no usuaris. Així, el cotxe ha impulsat exponencialment el fenomen de la urbanització, a més de comportar una greu degradació ambiental. Avui,circulen per les ciutats del món més de mil milions de vehicles que posen en perill la salut ambiental i la de la ciutadania.

En resposta a aquest abús d’apropiació indeguda, moltes ciutats estan treballant per a democratitzar carrers i places. El primer pas és la moderació o la pacificació del trànsit mitjançant la restricció de la motorització al carrer a favor de dels vianants i/o d’altres formes de desplaçament respectuoses amb el medi ambient, com ara la bicicleta, els patins i el patinet, unes formes de desplaçament sostenibles i saludables per al conjunt de la societat que,contràriament al cotxe, reforcen la identitat ciutadana i la cohesió social.

En el cas de les Franqueses, una primera mesura necessària és controlar la velocitat dels vehicles i fer complir la que marquen els senyals, tant als nuclis urbans i industrials com a les carreteres de Cànoves, de l’Ametlla (el radar és força dissuasiu) i de Ribes (ja sabem que falta personal, però és una qüestió de seguretat, prioritària).

Hi ha moltes més mesures, com ara restringir el pas de vehicles temporalment en alguns carrers (com ja s’ha fet al carrer Sant Ponç) i fer una xarxa de carril bici àmplia i segura, per a desplaçaments quotidians (treball, escola…).

Si volem un municipi més saludable, ens cal un canvi d’hàbits i reduir el nombre de desplaçaments amb cotxe.

Èlia Montagud

Les Franqueses Imagina

——————————

Llibertat, una…

Dic una perquè cadascú té un concepte propi de llibertat. Allò que la llibertat d’un comença on acaba la dels altres està bé, però és només un concepte de llibertat. Així, doncs, jo tan sols pretenc parlar de la meva llibertat, tan senzill com això, i tan discutible com tot. Jo em sento lliure quan faig el que vull sense fer mal a ningú. Potser hauria de dir quan “puc” fer el que vull, perquè no sempre ho puc fer. Tinc i tenim molts condicionants. Diuen que naixem lliures. Sí, podem fer el bé o el mal, la qual cosa també és discutible perquè tan condicionats estem per fer el bé com per fer el mal. Jo voldria ajudar tots els refugiats, els pobres els malalts, però… Fer el mal ja és més fàcil; la societat, el món, ens en donen molts, masses, exemples. Si jo volgués fer el mal potser només el podria fer una vegada perquè segurament m’engarjolarien. Ara bé, si el vol fer un poderós sense escrúpols…, ja ho he dit,n’hi ha massa exemples.

No sé si humilment o pretensiosament, haig de confessar que jo em sento bastant lliure. No m’he marcat límits però sento quelcom dintre meu queen cada moment em diu el que puc fer i no fer, de manera inconscient. I, ara, permeteu-me respirar fons i dir-vos que em sento lliure quan camino enmig dels camps, pels boscos dessota els arbres, quan penso, quan llegeixo i, sobretot, quan escric, encara que digui bajanades. Els lectors, vosaltres, em feu especialment lliures perquè em permeteu dir-vos tot allò que empassa pel cap. La llibertat d’expressió és d’aquelles coses que ens fan lliures. Em desitjo i us desitjo que la puguem practicar per molts anys i en millors condicions.

Josep M. Boixareu Vilaplana

Llerona

——————————

Inversions incorrectes al Servei Municipal d’Aigües

Hem vist últimament com les inversions del Servei Municipal d’Aigües, que són pagades amb els corresponents rebuts dels abonats a la xarxa municipal, no s’estan destinant a millorar o a reparar la xarxa, sinó a d’altres qüestions.

Aquest fet no és favorable per als abonats i va en contra dels seus interessos perquè les inversions que s’haurien de fer a la xarxa, tal i com indica la normativa vigent, no s’estan duent a terme correctament. Els abonats, doncs, perden part dels seus drets ja que les inversions no es destinen a millorar el funcionament general del servei públic d’aigua.

Amb  estratègies incorrectes no es millorarà el servei general del funcionament de l’aigua potable del municipi, sinó que es perjudicarà a la majoria en benefici d’una minoria. Creiem que els abonats no han demanat que les inversions es facin d’aquesta manera, és a dir malament, sinó com cal, per tal que tothom hi surti guanyant amb la millora de la xarxa d’aigua.

Francesc Torné Ventura

Portaveu del Grup Municipal de CpF

 ——————————

Pel seus fruits els coneixereu (Mateu 7:20)

M’ha semblat convenient citar la font. És de l’Evangeli segons Sant Mateu.

Fa uns mesos vaig comentar-vos, aquí mateix, que l’antiga CiU, el nou PSC, i el PP de sempre pretenien tirar endavant un nou Reglament Orgànic Municipal. Ja el tenim aquí. Al ple de maig aquests tres grups (i cap més) van aprovar-lo. Per als qui entenem que poder expressar opinions i poder debatre-les és part fonamental de la democràcia real, i que el ple d’un ajuntament és un lloc ideal per fer-ho, és una mala notícia. El nou reglament, a més d’escurçar notablement els temps d’intervenció dels regidors, elimina el debat de les mocions al ple. Hi ha coses pitjors, però de règim intern, i no vull avorrir-vos.Dir-vos només que Esquerra ja ha presentat al·legacions al text. Fins a finals de setembre no tindrem resposta. El Govern municipal té més de dos mesos per rectificar i madurar el seu fruit.

Breument, pels que viviu a Corró d’Amunt o a Marata o, senzillament, passeu per la carretera de Cànoves o el camí. Fa més de mig any que el Govern té tota la documentació que va demanar a la Diputació; els semàfors provisionals funcionen; la comissió de partits i entitats segueix sense ser convocada. Cap explicació convincent del per què.Per la manca de fruits també sabem si la planta s’esgota.

Per acabar: us encoratjo a participar novament de forma massiva als actes de l’onze de setembre. Als dos. A nivell nacional perquè tots sabemquè ens hi juguem.A nivell local perquè tindrà un simbolisme especial amb l’estrena mundial d’una sardana, amb lletra i música d’autors del municipi, que vol ser un himne per a les Franqueses.Al matí aquí i a la tarda a Barcelona!

Àngel Profitós

Portaveu Grup Municipal d’ERC

——————————

Volem lluitar pels joves!

Joves de les Franqueses! Ens volem adreçar a tots vosaltres per fer-vos saber que el nostre municipi ja té les Joventuts d’Esquerra Republicana llestes per actuar i entrar en acció. Ens hem constituït per crear un municipi ben gestionat. I per fer, si cal, la feina que no fa el Govern. Molts sabreu que va caldre una moció al ple i més de tres mesos d’espera per poder tenir, als cartells d’entrada als nostres pobles, els rètols de “Municipi per la Independència”. Haureu vist que gairebé tots van ser embrutats al cap de poc temps. El Govern municipal no els neteja malgrat haver-li demanat en repetides ocasions. Nosaltres ho hem fet ja en algunes. Encara que els tornin a embrutar (com ja ha passat més d’un cop) seguirem fent, per dignitat, una feina que pertoca a l’administració, tot i que no demostra cap interès en fer-la. No volem polítics que només volen una cadira a l’Ajuntament,  volem  representar als nostres joves; saber què volen, saber les seves necessitats i buscar les solucions.
Volem lluitar pels joves de totes les edats, des de l’institut fins a la universitat, cobrir aquestes necessitats que tenim ja que molts polítics del municipi no en saben o no volen esmerçar-hi els seus esforços (potser perquè alguns encara no podeu votar?)

Grup Polític JERC Les Franqueses

lesfranqueses@jerc.cat

——————————

Corrupción, la lacra del poder

En varias ocasiones hemos dejado ya plasmada nuestra opinión al respecto de la “corrupción”.Siempre hemos dicho que la “corrupción” es la lacra del poder, o de las personas que piensan que tienen la sartén por el mango y creen que pueden violar la ley tranquilamente en temas donde cabe alguna posibilidad de “corrupción”.Y no sólo nos referimos a políticos, sino incluso a casos en el ámbito privado.La “corrupción” parece que va ligada al carácter o a lapersonalidad latina, pues se ha visto que esta lacra se ha establecido también en países como Italia, Grecia, América Latina, etc.

Pero en el terreno político, la corrupción ocasiona un malestar social generalizado y para más inri, el ruido que provoca su magnificación en los medios de comunicación, pues seguramente debido a la morosidad que los jueces imprimen generalmente en todos estos casos famosos, hace que la gente no haga más que escandalizarse frente a esta lacra de la sociedad actual, de tal forma que éste se ha convertido en uno de los problemas que más preocupan hoy en día a nuestros franquesinos.

En todo caso, el Partido Popular de les Franqueses del Vallés quiere dejar muy claro que no estamos de acuerdo con ningún tema de corrupción, de ningún partido político, incluyendo incluso también el nuestro y que al igual que todos los franquesinos, también nos sentimos indignados frente a este fenómeno que está azotando a nuestra sociedad actual.

Y aunque los principales culpables de la corrupción sean los que ostentan el poder, lo que la sociedad hoy por hoy necesita es comenzar a practicar una moral pública intransigente en donde no quepan más leyes anti-corrupción, sino más decencia y más respeto de los unos para con los otros!

Partido Popular