Marcos Ameijeiras: “És la joguina més venuda de la història”

El passat mes de març les Franqueses va acollir un campionat mundial de cub de Rubik. Així que vam aprofitar per xerrar amb en Marcos Ameijeiras, de l’Associació Cub de Rubik de Catalunya perquè ens expliqués algun dels secrets d’aquest trencaclosques. Un joc que des dels anys 70 es troba entre els més venuts i que avui en dia ja s’ha convertit en tot un clàssic.

 

El cub de Rubik és un trencaclosques que perviu al llarg dels anys. Què el fa especial?

Bàsicament que és un producte econòmicament assequible i que tothom n’ha tingut un, o en pot tenir, fàcilment al llarg de la seva vida. És la joguina més venuda de la història. I malgrat portar diverses dècades al mercat encara té un concepte molt visual i atractiu que segueix cridant l’atenció com el primer dia.

Ha anat evolucionant des de l’inici?

I tant, especialment durant aquests darrers anys. Els últims models són autèntiques obres d’enginyeria. Els cubs de Rubik amb els que vam començar no tenen res a veure amb els que hi ha ara: el mecanisme era molt rudimentari i per a què giressin d’una manera mitjanament decent havies de fer filigranes. En canvi, els models d’última generació van perfectes. A part de l’evolució tècnica, s’han introduït al mercat nombroses variants del conegut puzzle. És tot un món.

D’on sorgeix la idea d’organitzar un campionat oficial WCA (Word Cube Association) a les Franqueses?

L’Ajuntament ens va enviar una proposta per organitzar un taller i una activitat destinada al públic local. Ens vam reunir amb ells i vam veure que el Centre Cultural tenia les instal·lacions perfectes i que les Franqueses estava situada en una ubicació ideal per fer un campionat oficial. Els ho vam proposar i ho vam fer tot!

Quantes categories hi ha en un Campionat?

Hi ha 18 categories oficials diferents. La categoria reina, el cub de Rubik de tota la vida, consisteix en resoldre 5 cubs barrejats aleatòriament (iguals per a tothom), dels quals es descarten el millor i el pitjor temps i es fa la mitjana dels tres restants.

I quina és la categoria que considereu més complicada o “boja”?

Personalment, la categoria que em sembla més complicada i a la vegada interessant és la de 3x3x3 Fewest Moves. És a dir, resoldre el cub en el menor nombre de moviments. Paper, boli, un cub i una hora per trobar la millor solució possible. Ho trobo apassionant, ja que no només cal demostrar habilitat sinó també esprémer els teus coneixements. Ara bé, com a categoria “boja”, sempre he trobat bastant “friki” resoldre el cub de Rubik amb els peus. Jo no ho he fet mai!

També organitzeu tallers per aprendre a resoldre el cub de Rubik?

Correcte. Normalment aquest tipus d’activitats les organitzem sota demanda i són enfocades a un públic més aviat infantil. Els pares i mares tenen molt d’interès en què els seus fills potenciïn activitats “de pensar” i que aporten valors positius com la creativitat, la lògica, la concepció espaial, etc. I a vegades passa que els pares s’interessen fins i tot més que els fills i també n’acaben aprenent!

Últimament hi ha hagut un ressorgiment del cub entre els infants i joves

És cíclic. Mai ha deixat d’estar de moda, però sí que és cert que en els darrers anys estem vivint un autèntic “boom”. Penso que es deu principalment a les noves tecnologies. Les xarxes socials i especialment els “youtubers” estan fent molta difusió del cub de Rubik i estan creant afició. A més, també hi ha marques que estan agafant el control del mercat a nivell mundial, que creen els millors puzzles possibles i que els saben convertir en productes realment atractius per a tots els públics.